Италианският Acegas-Aps стана собственик на Рилагаз АД

1303
Италианският Acegas-Aps стана собственик на Рилагаз АД

Италианският холдинг Acegas-Aps съобщи днес, че е изкупил и оставащите 48 процента от акциите на Рилагаз АД.

След като предвиденият от българските закони одит даде положителни резултати, Acegas-Aps обявява, че е реализира сделка с акционерното дружество Costruzioni Dondi S.p.A. по изкупуването на оставащия дял от 48 процента от Рилагаз АД - компания с централа в София, в която акционерното дружество Acegas-Aps S.p.A. досега държеше 52 процента от акциите.

Акционерното дружество Рилагаз беше създадено през 2006 година за изграждане на инфраструктури, както и за доставка и дистрибуция на природен газ в регион Запад в България, се посочва в официалното съобщение на холдинга.

Сделката беше приключена чрез разплащане в размер на 5.3 милиона евро. Рилагаз АД ще направи инвестиции от 120 милиона евро през следващите 35 години. Acegas-Aps очаква след влизането в пълен режим на работа Рилагаз да отчете годишна печалба от около 12 милиона евро преди облагане и амортизационни удръжки (EBITDA), се посочва в съобщението.

Експерт от Италианския национален институт за външна търговия, пожелал анонимност, отбеляза за БТА, че най-често и погрешно критерият EBITDA се приема като изражение на печалба в кеш.

Това е добра мярка за потенциална печалба, но не и за приходи в брой, защото тя не включва паричните средства, необходими за финансиране на работния капитал и подмяна на остарялата техника, които могат да имат значими размери. EBITDA често се използва като счетоводен трик за "разкрасяване" на фирмените печалби.

За инвеститорите е много важно да насочват вниманието си и към други средства за измерване на потенциала, за да са сигурни, че дадена фирма не се опитва да прикрие нещо чрез EBITDA, който впрочем е твърде популярен, макар и да не е задължителен, особено сред фирмите в техническия сектор, заяви италианският експерт.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg