Иванов: Имаме 421 болници и никой не може да ги поддържа

561
Иванов: Имаме 421 болници и никой не може да ги поддържа

Болниците трябва да имат нужния квалифициран персонал на трудов договор и сами да се погрижат за това. Здравната каса ще сключва договори само с такъв тип лечебни заведения.

Това обясни председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание Лъчезар Иванов по повод на подготвяните реформи в болничната помощ, съобщава БНР.

Иванов каза, че всички граждани трябва могат да получават действително квалифицирана помощ и да не се налага пациент да постъпва в една болница, а след това да бъде прехвърлян в друга. Според него в болниците, които не отговарят на критериите, ще се запазят отделни отделения, които са важни. Там спешната медицинска помощ ще бъде подсилена и ще осигурява транспорта на гражданите. С промените ще се задължат болниците да транспортират пациентите до определените лечебни заведения за операции.

Съответно спешната помощ ще трябва и да връща тези, които ги изписват от болниците след края на лечението. Лъчезар Иванов обясни още, че реформите ще започнат реално през 2011 година, а следващата ще се яви подготвителна.

През 2010 година обществото трябва да бъде добре информирано и да даде своите забележки и коментари за промените.

Условия за сключване на договор между НЗОК и лечебните заведения за болнична помощ и достъп до публичен ресурс ще имат само тези лечебни заведения, които отговарят на няколко изисквания: собствена кадрова обезпеченост - кадри на постоянен трудов договор, налична медицинска апаратура, 24-часов прием на пациенти.

Лечебните заведения трябва да са в съответствие с медицинския стандарт по съответна специалност.

В момента болниците са 421 и никой не може да си позволи да ги поддържа, отбеляза Лъчезар Иванов. Идеята е да отпаднат болниците, които не отговарят на изискванията и не предлагат достатъчно добра услуга.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg