Ивановски: Направено бе доста за капиталовия пазар

670
Ивановски: Направено бе доста за капиталовия пазар

През последните няколко години бе направено доста за капиталовия пазар у нас, каза пред Profit.bg Димитър Ивановски, зам.-министър на финансите.

“Намалени бяха данъкът върху дивидентите, а печалбите от сделките са необлагаеми. Знаем, че след седмица стартира системата XETRA, a седем борси проявяват интерес за покупка на държавния дял от БФБ-София”, каза Ивановски.

На днешната кръгла маса “Членството в ЕС – отражение върху развитието на капиталовите пазара в Югоизточна Европа” председателят на КФН Апостол Апостолов заяви, че се подготвят изменения в закона за АДСИЦ.

“Разбира се, промените ще бъдат обсъдени с представители на компаниите. По цял свят REIT могат да купуват и да отдават под наем, но не и да строят, както е у нас.” Ако някой желае да строи блок и да се листва на борсата, то той ще е публично АД, но не и АДСИЦ, обясни Апостолов.

На въпрос на Profit.bg как неликвидните компании могат да бъдат делиствани, той посочи, че в момента това може да се осъществи с търгово предложение. Разбира се, можем да прехвърлим всичките тези дружества на специален сегмент, който след това да не се препоръчва на чуждестранните инвеститори, допълни той.

Припомняме, че вчера Камен Колчев, председател на СД на Елана Холдинг, каза, че около 200-250 публични дружества трябва да се отпишат.

Апостолов посочи и няколко АДСИЦ, имащи по по-малко от 10 акционери, а акциите на други са търгувани по-малко от 10 пъти за 2007 г. “Трябва да се обсъдят и критериите за листване на Българска фондова борса,” завърши той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg