Ивелина Петрова, VIVACOM: Дигитализацията е част от образованието

2108
Ивелина Петрова, VIVACOM: Дигитализацията е част от образованието

Дигитализацията е част от нашето ежедневие и няма как да не присъства в образователния процес, заяви Ивелина Петрова, старши специалист „Корпоративни продажби“ във VIVACOM. Тя взе участие в образователния панел на Десетото издание на форума "Шумът на парите".

"Много е важно да си в средата, в която работиш и уменията, които притежаваш, да съотвестват на позицията, която заемаш в обществото. Най-важното и ценното е наистина да бъдем добри хора. Това са умения, които се придобиват още в началното училище", коментира Петрова. 

По думите ѝ децата трябва да имат мотиватор - началният учител, който дава първия модел на подражание, защото впоследствие това преминава и по-нататък във времето и в средата, в която работят.


На въпрос дали в бъдеще част от днешните професии ще изчезнат заради навлизането на машините и изкуствения интелект, тя заяви, че в някои сфери това е невъзможно.

"Има професии, които никога няма да бъдат заместени от изкуствения интелект - художниците, например. Освен това не всеки може да стане програмист или IT специалист", каза още Петрова.  

"Като социално отговорна компания, във Виваком имаме привилегията да работим по иновативни проекти, които променят средата, в която живеем. Дигитализацията вече е тук, няма как да я избегнем", заяви тя.

Петрова посочи като пример проекта Smart City, посветен на "умните градове". Част от него е и т. нар. "умно образование".

"Някои от направленията, по които работим, са свързани и с национални програми към Министерството на образованието, например Националната програма по информационни и комуникационни технологии. Миналата година стартирахме и кампания за осигуряване на безжичен интернет във всички учебни заведения. Децата са креативни, когато използват новите технологии", заяви тя. 

"У нас промените се правят с малки стъпки. Едва ли сме стигнали до върха на дигитализацията, но малките стъпки са важни в постигането на голямата цел", допълни Петрова и разкри, че над 200 училища вече ползват т. нар. "интерактивна класна стая". Тя позволява на учителите създават съдържание, което след това може да бъде споделено с помощта на облачните технологии.

Тя даде пример с компании, като Microsoft и Google, предлагащи безплатен достъп до облачните си платформи на всички училища в България.

"Добрите служители искат работата да им е интересна и да им доставя удоволствие. Разбира се, важни са отношението на работодателя, свободата да работи служителя. Заемала съм различни позиции в компании, но това, което ме е водило, е да дам възможност на младите хора да създават нещо свое, а не да им поставям рамки", коментира Петрова по темата за търсенето на качествени кадри. 

Според нея обмяната на знание и опит е ключова в процеса на професионалното развитие.

"Винаги можеш да научиш нещо ново от своите колеги, независимо от колко време работиш в компанията или колко си запознат с бизнеса. Човек винаги трябва да търси нови предизвикателства. За да могат компаниите да задържат качествените си служители, трябва да им поставят нови цели, които да подкрепят тяхното развитие", каза още експертът на VIVACOM.  

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg