Иво Прокопиев: Въвеждането на еврото у нас възможно в следващите пет години

497
Иво Прокопиев: Въвеждането на еврото у нас възможно в следващите пет години

От днешна гледна точка въвеждането на еврото в България е реалистично да стане в рамките на следващите пет години. Това каза пред участниците в конференция "Десет години валутен борд и предизвикателствата пред приемането на еврото" председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев, цитиран от БТА.

Според него основният проблем обаче е как ще се преодолеят вътрешните и външните шокове, които вече започват да се стоварват върху икономиката на страната. Данъчната и осигурителната политики и мерките на пазара на труда бяха посочени от Прокопиев сред основните инструменти, които ще осигурят нужната гъвкавост на икономиката на страната, която бордът отнема.

Прокопиев посочи, че е необходимо ново намаление на социалните осигуровки. Политиката на намаляване на данъците и осигуровките не е жест към бизнеса, тя е необходимост, допълни той.

Опасенията на бизнеса са свързани с това, че хората, които вземат решение в икономиката не разбират формулата на икономическия растеж и на българския икономически успех. Според Прокопиев това може да бъде твърде опасно. Той посочи, че основният вътрешен проблем е инфлацията и търговският дефицит.

Същевременно назрява и опасността от световна криза от нов вид, която засега е само финансова. Кризата според Прокопиев може да засегне ключовия за България сектор на недвижимите имоти и свързаните с него строителство, туризъм и финансови услуги.

Това, според Прокопиев, би довело до сериозно забавяне на темпа на растеж на страната. Спасението от евентуална криза е ръст на производството, да се произвежда по-евтино и да се инвестира по-умно, за да не се зависи само от един сектор на икономиката, смята Прокопиев.

Той посочи необходимостта реформите по-скоро да започнат отново, тъй като според него в последните няколко години няма реформи в образованието, здравеопазването, социалното осигуряване и администрацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg