Избор и регистрация на домейн – какво трябва да знаете?

715
Избор и регистрация на домейн – какво трябва да знаете?

© Pixabay

Накратко, името на домейна е специална дума или поредица от думи, която потребителите трябва да изпишат в адресната лента на своите браузъри, за да влязат вашия сайт. Тя обаче не е действителният адрес на вашия сайт в интернет.

Имената на домейните са във връзка със сървъри на системата за имена на домейни, начервена DNS. Именно тези сървъри се използват за преобразуването на цифровите адреси, популярни още като IP адреси в думи. Всеки сайт, който посещавате в интернет, освен име има и цифров IP адрес - това е всъщност истинският адрес на въпросният сайт в Интернет.

Обикновено имената на домейни биват квалифицирани по техните разширения, които представляват идентификационните кодове на имената на домейни. Най-популярните видове домейни от първо ниво са тези, които не са свързани с нито една конкретна държава - .COM, .NET и .ORG.

Защо изборът на домейн е много важен за развитието на вашия онлайн проект?

Името на домейна на сайта е първата стъпка към придобиването на собствена репутация в Интернет. Добре подбраното име на домейн би могла да помогне на сайта да работи по-добре, да осигури постоянно ниво на продажби и доверие от посетителите. То може да се превърне в неразделна част от фирмата. И така, как да изберете името на домейна?

Идентичност на домейн

Основната функция на име на домейн е да идентифицира определена компания, нейните услуги и дейности от други подобни. В съответствие с това домейнът трябва да се различава от другите, т.е. трябва да е оригинален и уникален.

Възприемане на домейна

Възприемането на името на домейн също е важно. Асоциациите, които се появяват у човек, когато чуе името, създават образ, предизвикващ редица спомени и идеи за този обект. Най-подходящите имена са тези, при които впечатлението и значението се допълват успешно. Именно в тази комбинация се раждат най-интересните и запомнящи се домейни. В същото време името на домейна трябва да предава само добра информация, за да накара посетителя на мрежата да иска да се връща на този сайт отново и отново.

Семантичната функция на домейна

Когато избирате домейн, уверете се, че той е логичен. Той трябва да съдържа указание за темата на сайта. В името на името на домейна можете да поставите ключова дума, която е подходяща за вашия бизнес. Това ще помогне на клиентите и посетителите да запомнят името на сайта по-бързо.

Удобство при запомняне на домейна

Името на домейна трябва да бъде лесно за запомняне и произнасяне, така че при телефонен разговор събеседникът да може да го запише без грешки. За това то трябва лесно да се произнася и асимилира, следователно не трябва да бъде натоварено със сложни комбинации от букви.

Кратко име на домейна – ключов фактор за успешен избор

Прекалено дългото име на домейн не е добра идея. Ето няколко проблемни момента, които може да срещнете при избора на име на домейн :

Използване на тире

Съществуват няколко гледни точки по този въпрос. Някои твърдят, че домейн, съдържащ тире, е трудно да се запомни, прочете и произнесе. Други, от друга страна, вярват, че тирето улеснява разбирането и запомнянето на домейна. Те твърдят, че комбинацията от думи се възприема лесно и темата на сайта става ясна веднага. Ако премахнете тирето, думите могат да се слеят и домейнът няма да бъде възприет подобаващо .

Използване на транслитерация в заглавието

Възможността за писане на домейн чрез транслитерация също има подводни камъни. При възпроизвеждане (запомняне) на правописа на такъв домейн често възникват грешки поради съществуващите няколко варианта за изписвания на една и съща буква. Естествено, подобен вид объркване не е добро за сайта. Ако сте избрали име на домейн на английски, не правете грешки в правописа, винаги проверявайте внимателно как се пише тази или онази дума.

Как варират цените при регистрация на домейн?

За да изчислят стойността на името на някой домейн, повечето от тези, които предоставят такива услуги, вземат предвид няколко фактора, включително като дължина на домейна, широчина на потенциалното използване, разпознаване на ключови думи и яснота.

Как се извършва регистрация на домейн?

Регистрация на домейн е не е сложен процес, който най-често отнема около половин час. Заедно с домейна можете да закупите хостинг. Препоръчваме ви да разгледате услугите на IONOS, където можете да закупите подходящ хостинг план и да направите регистрация на домейн. Ако срещате затруднения, винаги бихте могли да разчитате на професионална помощ и подкрепа.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg