Изборите започнаха нормално, няма данни за неотворени секции

719
Изборите започнаха нормално, няма данни за неотворени секции

© Pixabay

Изборите за 44-ия парламент започнаха нормално, в ЦИК нямат данни за неотворили изборни секции, съобщи пред журналисти Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Първите междинни данни за изборната активност ще постъпят от секционните избирателни комисии след 10.00 часа и ще бъдат в ЦИК към 11.00 часа, каза Андреев. Гласуването започна в 07.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Ако пред някоя секция има хора да гласуват, те ще могат да упражнят правото си на вот до 21.00 часа.

Без инциденти е преминала нощта преди вота, съобщиха от МВР. До момента не са подадени сигнали за нарушения на реда и в изборния ден, по данни на Дарик радио.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 07:00 ч. днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК.  До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 2360 полицаи СДВР и жандармеристи, които отговарят за реда и спокойствието в столицата.

Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМВР ще работят от  8:30 до 19 часа и ще издават и в днешния ден удостоверения  на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден. В изборното помещение не се допускат въоръжени и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората.

Във всички населени места в Пловдив-област (17 МИР) изборният ден започна, в районната избирателна комисия няма данни за проблеми. Отворени са всички 535 секционни комисии в 17-те общини в региона. Това каза за БТА говорителят на 17 РИК Иван Кърчев.

По думите му единствено в секционната комисия в село Момино село, община Раковски, не се е явил председателят на комисията и ако това не стане до един час, заместник-председателят ще заеме неговото място. В Пловдив-област имащите право на глас са 302687, в това число записалите се да гласуват по настоящ адрес. За 11-те мандата в избирателния район се състезават 180 кандидати за народни представители от 20 политически партии и коалиции.

В Пазарджишка област изборният ден е започнал нормално, съобщиха от Районната избирателна комисия. Право на глас в парламентарните избори имат 247 236 избиратели. В дванайсетте общини в областта са разкрити общо 368 избирателните секции. В Пазарджик, Велинград, Пещера, Септември и Сърница са организирани подвижни секции за избиратели, които по здравословни причини не могат да излязат от дома си. Близо 630 служители на ОД МВР-Пазарджик ще се грижат за реда и сигурността в изборния ден.

Изборният ден в Първи многомандатен избирателен район (МИР) - Благоевград, започна нормално и в спокойна обстановка, съобщи за БТА заместник-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Благоевград Йордан Симонски. Засега няма сигнали някъде да не са отворили и да не са започнали навреме работа някои от секционните избирателни избирателни комисии (СИК).

В днешните пресрочни парламентарни избори в 14-те общини на Благоевградска област могат да упражнят правото си на вот около 320 000 граждани. За доверието на избирателите и за 11 мандата в Първи МИР се състезават общо 197 кандидати за народни представители от 20 партии и коалиции и един независим, предложен от инициативен комитет.

Изборният ден във Великотърновска област е започнал нормално, съобщи председателят на РИК Десислава Йонкова. На територията на десетте общини са разкрити 421 секционни избирателни комисии. Гласоподавателите, регистрирани в областта, са 219 358. Осигурени са четири подвижни урни - две във Велико Търново и по една в Горна Оряховица и Сухиндол.

Изборният ден във Варненска област започна нормално, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков. Всички 639 секции в избирателния район са започнали работа. В някои от секциите не се е явил по един член на комисиите. Избирателите във Варненска област по данни на общините са 409 279 души. В Трети многомандатен избирателен район Варна са регистрирани 275 кандидати за народни представители, от които 199 са мъже и 77 са жени. В Районната избирателна комисия няма постъпили сигнали и жалби за нарушения.

Изборният ден в Бургас започна нормално. Към момента няма сигнали за нарушения и проблеми при отварянето на секции. Това е информацията от Районната избирателна комисия в морския град. Днес в областта правото си на вот ще могат да упражнят 369 724 души в 736 секции. От тях има три подвижни в Карнобат, Поморие и Бургас. Хората със зрителни увреждания ще могат да заявят транспорт на телефон 056 810 943.

От Районната избирателна комисия съобщиха още, че в деня за размисъл не са постъпвали сигнали за нарушения. От прокуратурата обаче информираха, че на 25 март има образувано едно бързо полицейско досъдебно производство и 24 преписки на територията на Апелативен район Бургас. Те са за извършени престъпления против политическите права на гражданите.

Спокойно е започнал изборният ден в Сливенска област. Извършват се смени на членове на секционни комисии, заради неприсъствие на първоначално назначени. Имащите право на глас в областта са 178 415 души. Регистрираните кандидати за народни представители в 21-ви МИР-Сливен на предсрочните парламентарни избори са 131, като общо 20 партии и коалиции са регистрирали кандидат-депутатски листи.

В областта в изборния ден ще работят 300 секционни избирателни комисии (СИК). От тях пет бяха разкрити допълнително - в Сливенския затвор, в МБАЛ "Д-р Иван Селимински", МБАЛ "Хаджи Димитър", Военна болница и Ареста в Сливен. В областта бяха разкрити и 17 секции за гласуване на избиратели с увреждания .

Изборният ден в Ямболска област започна навреме и протича нормално, не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Ямбол Екатерина Янева. До момента са извършени пет смени на членове на секционни избирателни комисии, но това не е попречило на началото на изборния ден. Разкрити са секции 237, от които две са допълнителни. Седем са подвижните секции за хора с физически увреждания - по една в общините Ямбол, Стралджа и Болярово и в община Тунджа. Избирателите с право на глас в областта са 115 260. В РИК е постъпила една жалба от застъпник.

Изборният ден в област Кърджали е започнал нормално, каза за БТА председателят на Районната избирателна комисия Антоанета Юрукова. Всички близо 500 секции са отворени и в тях тече изборен процес за народни представители за 44-о НС. На територията на 9 МИР - Кърджали има назначени и 13 подвижни секции за хора с увреждания. Право на глас имат над 260 хил. избиратели в областта. Те избират сред 100 кандидати от 19 листи в 5-мандатния избирателен район.

Изборният ден в Старозагорска област започна нормално, съобщи председателят на Районата избирателна комисия. Регистрираните Секционните избирателни комисии (СИК) в 27-ми Многомандатен избирателен район - Стара Загора са общо 484. Броят на избирателите е 299 094 души, по данни на Областната управа. Шест са подвижните секционни комисии на територията на областта, които ще обслужват хората с увреждания. Само в Стара Загора са подадени над 20 заявления на желаещи да гласуват с помощта на подвижна секция.

Изборният ден в област Разград започна навреме, в спокойна обстановка, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Любица Бочева. През нощта не са регистрирани произшествия около местата за гласуване, няма и сигнали за нарушения в деня на размисъл, отбеляза тя. Право на глас на днешните избори имат 136 191 души в област Разград. Те ще могат да гласуват в 202 секции, от които осем са подвижни. Гласоподавателите имат възможност да избират между 92 кандидат-депутати, включени в 20 партийни и коалиционни листи.

Спокойно започна изборният ден в Седми Габровски избирателен район. Днес в общините Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево право на глас имат 111 430 избиратели, отворени за гласуване са 237 секции. Това съобщи за БТА Мария Недева, председател на Районната избирателна комисия (РИК). За избирателите с двигателни или със зрителни увреждания са обособени седем секции. Пет от тях са в областния град, а други две са в Дряново. Подвижните избирателни секции са три - една в Габрово и две в Севлиево.

Изборният ден в Търговищко започна в спокойна обстановка. Отворени са и вече приемат първите гласоподаватели всичките 261 секционни избирателни комисии в областта. Имало е временно забавяне заради закъснели членове, каза председателят на Районната избирателна комисия адвокат Гергана Цонева.

По предварителни данни избирателите в област Търговище са 122 289. Две са подвижните избирателни секции в региона: в Търговище и в омуртагското село Рътлина. Най-много - 105, са секциите в община Търговище, в община Омуртаг са 54, в Поповско - 52, в община Антоново - 39, в община Опака - 11. По една има разкрита в болниците в Търговище и в Омуртаг.

Изборният ден в област Шумен започна навреме, в спокойна обстановка. Това съобщи на БТА говорителят на Районната избирателна комисия в Шумен Дилян Нанев. По информация на десетте общини в Шуменско от 24 март, в областта право на глас имат 188 157 избиратели, от тях най-много са в община Шумен - 90 250 души. Разкрити са 310 избирателни секции, сред които девет подвижни секции.

Повече от 320 служители на ОД на МВР-Шумен са ангажирани да охраняват избирателните секции и материали, да се грижат за реда и спокойствието на територията на областта преди и по време на изборния ден.

Изборният ден в област Русе започна нормално, като до 7.30 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 338. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Русе Мирослава Маркова. Осем от местата за гласуване са допълнителнo разкрити - шест са в Русе, а две са в Бяла. В региона има и пет подвижни секции за хора с физически увреждания - две в община Русе и по една в Бяла, Иваново и Сливо поле. Избирателите с право на глас в областта са 214 776.

За община Русе броят им е 151 926. Маркова обясни, че до момента са извършени общо две смени на членове на секционни избирателни комисии, но това не е попречило на началото на изборния ден. От русенската полиция съобщиха, че около 350 служители от областната дирекция на МВР, противопожарната служба, Жандармерия и Гранична полиция бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на областта в изборния ден.

Изборният ден в Силистренско започна нормално, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК) в Силистра. В района право на глас имат 119 394 души. Работят 225 секции, от които 4 подвижни в общините Силистра, Ситово, Алфатар и Тутракан. В секционните избирателни комисии са ангажирани над 1 900 души.

Изборният ден е започнал в нормална обстановка, всичките 322 изборни секции в област Враца са отворени, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК). Допълнително са разкрити секции в домовете на стари хора във Враца, Хайредин и Полица, както и във Врачанския затвор. Пациентите на многопрофилните болници във Враца и Козлодуй, както и в специализираните болници за лечение и рехабилитация на белодробни болести във Враца и Роман и в Комплексния онкологичен център също ще могат да упражнят правото си на (глас в разкритите в тях секции.

Изборният ден в 11 общини на област Хасково започна нормално. Няма данни за изборни секции, които да не са отворили, съобщи председателят на РИК-Хасково Георги Димитров. На територията на 29 МИР 238 870 жители са с право на глас. Те ще дадат своя вот в 472 секции. За инвалиди са предвидени 4 подвижни урни - по една в Хасково и Ивайловград и две в община Минарални бани. В община Хасково 424 навършили пълнолетие от последните избори до днес ще могат за пръв път да упражнят конституционното си право.

За доверието на избирателите и осемте депутатски мандата се борят 157 кандидати от 20 партии и коалиции и един инициативен комитет. Нормалното протичане на изборния ден, законността и реда трябва да бъдат осигурени от 450 ангажирани служители на МВР - полицаи, гранични полицаи, жандармеристи и пожарникари.

Първите гласоподаватели в Добричка област, дали своя вот за народни представители в 44-ото Народно събрание, обявиха началото на изборния ден от Районната избирателна комисия (РИК). Няма сигнали за инциденти и нарушения и денят е започнал спокойно. Избирателите в Добричка област могат да дадат своя вот в 381 Секционни избирателни комисии /СИК/ в района, посочиха от РИК. В Добрич, където избирателите са най-много - 87 117, СИК са открити и в следствения арест, Дома за стари хора, болницата.

Общо в областта право на вот имат 184 199 гласоподаватели, според данни на РИК. За изборите са осигурени 205 500 бюлетини. За представителство в парламента от Добричкия многомандатен избирателен район се състезават 132 кандидати от 18 листи на девет партии и още толкова коалиции. За района са определени шест мандата в новия парламент.

Гласуването за парламентарните избори в Монтанско е започнало нормално, всичките 283 секции в региона са отворени, съобщиха от Областната управа в Монтана. В изборните списъци в региона са включени около 134 000 души. В региона са доставени 143 500 бюлетини. В по-големите общини има и мобилни секции, които посещават домовете на трудноподвижни хора, изявили желание да гласуват. За реда по време на изборите в областта ще следят 360 полицаи и жандармеристи. В нощта преди изборите няма нарушения на обществения ред и тежки криминални прояви, обявиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

В област Плевен 249 305 жители ще могат да гласуват днес в 394 секции в изборите за 44-то Народно събрание, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Ярослав Димитров. В село Крушовица е заменен председател на СИК, тъй като снощи е бил задържан титулярът от полицията, уточни Димитров. Като цяло изборният ден започва нормално, допълни председателят на РИК-Плевен.

За девет депутатски мандата в региона на Плевен се състезават 170 кандидати - 19 за едно място. В Плевен 488 млади хора имат право да гласуват на избори за първи път днес, защото навършват пълнолетие. Петима от гласоподавателите са столетници. Най-възрастният избирател е жена на 106 години. Актуалните данни сочат, че в най-голямата община - Плевенската, избирателите са 123 294, а в най-малката - Пордимската, имат право на вот 5 179 гласоподаватели.

Изборният ден в област Видин започна навреме, в спокойна обстановка, съобщиха от Районната избирателна комисия. Сменен е председателят на секционна избирателна комисия във видинското село Капитановци, поради заболяване. В областта право на глас имат 92 395 избиратели. На територията на 5-ти Видински избирателен район са образувани 260 секции за гласуване на парламентарни избори, от тях деветнадесет са подвижни. Пряко в охраната на помещенията за гласуване ще участват около 250 полицаи, пожарникари и граничари от структурните подразделения на МВР в областта.

Започнал е изборният ден в Кюстендилска област. Избирателите, имащи право на глас в днешният ден, са около 135 хиляди. Разкрити са 285 избирателни секции. Това каза председателят на Районното избирателна комисия в Кюстендил Красимир Петров.

В спокойна обстановка започна изборният ден в област Смолян, информират от Районната избирателна комисия. Вотът в региона протича в 273 изборни секции. Две от секциите са подвижни - в Неделино и в Мадан. Четиринадесет секции в областта са достъпни за гласуване на хора с увреждания. Общо 106 328 са гласоподавателите в района според предварителните избирателни списъци. Кандидатурите за 4-те депутатски места в 22-и Смолянски избирателен район са регистрирани в 21 партийни листи и един независим кандидат. Над 1120 са вписаните в РИК застъпници на седем партии и коалиции.

Нормално започна изборният ден в Пернишка област, съобщи РИК. В региона право на вот имат 114 817 гласоподаватели. Те са с 393 по-малко от правоимащите на балотажа на президентските избори. Най-възрастният гласоподавател в областта е 102-годишният Методи Миладинов от радомирския квартал "Върба". Още един столетник - 101-годишната Севда Димитрова, също от Радомир, може да упражни правото си на вот.

Във всички 262 СИК в Ловешка област изборният ден е започнал нормално. Двама членове на СИК в Луковит ще бъдат сменени, тъй като не са се явили поради здравословни причини. Няма постъпили сигнали и жалби за нарушения. Снощи за няколко минути не е имало електричество в седем троянски села и част от града заради авария в електрозахранването, добави Недялкова. Не е имало проблем с охраната на бюлетините, тъй като тя се осъществява от служители на полицията. С право да гласуват на днешните предсрочни парламентарни избори в Ловешка област са 125 653 избиратели, а в областния град - 46 401.

Всичко по темата ИЗБОРИ 2017

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg