Изборният ден - без сериозни нарушения досега

691
Изборният ден - без сериозни нарушения досега

© Pixabay

Прокуратурата е образувала 15 разследвания за престъпления против политическите права към 11 часа днес. Едно е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. Няма привлечени обвиняеми лица, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Разследвания са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, съобщава Дарик радио.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 143. От тях по 100 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 43 продължава извършването на проверка.

В Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт, след проведено бързо производство. Обвинението касае умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.

От прокуратурата допълват, че в 12 часа се е провело и координационно съвещание на Националното междуведомствено звено, създадено от ПРБ, МВР и ДАНС, в което са участвали главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС.

Първоначално секциите с проблеми с машинното гласуване са били 10, но в три проблемите са отстранени, каза пред журналисти Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия. Машинно гласуване има в 3000 секции във всичките 31 избирателни района в страната.

ЦИК вече се произнесе за нарушения на чл. 205 от ИК за обявяване на социологически проучвания в изборния ден и ще постанови съответните наказания, каза още Цанева.

От началото на изборния ден в РИК - Русе са постъпили четири жалби за нарушения, като предстои комисията да се произнесе по тях. Две от тях са свързани с разлепени агитационни материали на непозволени места. Подаден е и сигнал срещу кметски наместник на населено място, който насочвал граждани да гласуват за определена партия.

Председателят на Районната избирателна комисия в Ловеч Валентина Недялкова съобщи, че има жалба за купуване на гласове в Троян, която е изпратена по компетентност на районната прокуратура.

Един сигнал за нарушение на изборното законодателство е постъпил в РИК-Велико Търново, съобщи Десислава Йонкова, председател на комисията. Според сигнала, лице, което е с постоянна адресна регистрация в София, е гласувало в една от избирателните секции в община Горна Оряховица. Представители на РИК проверяват случая, за да разберат дали и на какво основание гласувалият е бил дописан в избирателния списък.

Сигнал за раздаване на шоколадови изделия с логото на политическа партия в изборния ден е постъпил в РИК-Смолян, съобщиха от комисията. При проверката от страна на РИК не са открити такива способи на агитация в посочената секция. Подаденият сигнал е от наблюдател, упълномощен представител на Институт за социална интеграция.

Според твърденията на наблюдателя, в секция 3 в областния град са раздавани шоколадови изделия с логото на определена партия, което представлява непозволена агитация. Отговорът на РИК към автора на сигнала е, че проверката не е установила раздаване на шоколади като агитация в изборния ден.

Дефектирала машина е отказала да чете картите за гласуване в 42-ра избирателна секция в пловдивския район „Тракия“, научи Дарик. Така СИК, където може да се гласува машинно в града, остават 148.

„Направен е протокол с представител на фирмата. На практика машината е блокирала и не може да се използва до края на деня“, обясни пред медията говорителят на РИК 16 Гергана Костадинова.

Два сигнала за нарушения са постъпили от началото на изборния ден, каза още говорителят на Районната избирателна комисия.

Член на СИК в Професионална гимназия по битова техника в Пловдив е упътвал гласоповадетел на чужд език, по информация на Дарик – на турски.

„Сигналът е оставен без уважение, защото се е оказало, че лицето е посочило към коя секция да се насочи избирателя, за да упражни правото си на глас, а не за коя партия“, обясни Костадинова.

В секция пък в район „Северен“ е възникнало напрежение заради провокативно поведение на застъпник, но му е направена забележка и обстановката там е спокойна, допълни още тя.

Всичко по темата Евроизбори 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg