Изборният ден в страната започна нормално

1309
Изборният ден в страната започна нормално

Изборният ден в страната започна нормално в 07:00 ч. До този момент всичко е спокойно, това съобщи за Дарик радио говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Без инциденти започна изборният ден, информираха и МВР. В София и в страната до момента не са подавани сигнали за изборни нарушения. Не са регистрирани инциденти в избирателните секции.

6 834 278 души имат правото да упражнят своя глас. Българските граждани ще могат да гласуват за президент и вицепрезидент на страната, както и да отговорят на трите въпроса от националния референдум.

"Изборният ден започна в 07:00 ч. Към момента няма никакви сигнали за нарушения или проблеми при откриване на изборния ден. Навсякъде в страната са открити нормално", посочи Нейкова.

"В 500 избирателни секции на територията на страната избирателите имат възможност да гласуват с машина. Машинното гласуване е лесно, става бързо. Бюлетината, която машината показва, е същата като хартиената. Избирателят трябва да отбележи в съответното квадратче своя избор. Самата система не позволява да има недействителни бюлетини. Единствената недействителна е празната бюлетина", допълни тя.

"Никакви глоби не се налагат, ако избирателят не гласува в днешния ден. Единствената последица от негласуването два поредни пъти в избори от един и същи вид е заличаване от избирателните списъци, което в никакъв случай не значи, че избирателят губи избирателните си права. Финансови санкции, глоби и други последици не са предвидени в Изборния кодекс", каза още говорителят на ЦИК.

Изборният ден трябва да приключи в 20:00 ч., но ако има още чакащи, може да продължи евентуално и до 21:00 ч.

"В София има 3 Районни избирателни комисии - 23-и, 24-и и 25-и район. Изборни книжа и материали ще се предават в три районни избирателни комисии. Две от тях са в зала "Арена Армеец", едната, заедно със Столичната общинска избирателна комисия, тъй като има гласуване и за кмет на район "Младост", ще приема документи и в зала "Универсиада", така че документи ще се приемат на четири места и се надявам организацията на колегите от Районната избирателна комисия и Общинската избирателна комисия е добра, за да може хората да предадат спокойно бюлетините и протоколите от гласуването", допълни Нейкова.

Как протичат изборите в страната

Изборният ден на територията на Софийска област започна в спокойна обстановка. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Това съобщиха от ОДМВР - София. Към 7.20 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.

На обслужваната територия са обособени 326 изборни места, 423 секционни избирателни комисии и 4 подвижни. В 15 секции има възможност и за електронно гласуване. За осигуряване на охраната на изборните секции в Софийска област са ангажирани над 400 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

84 888 жители на община Перник и 115 201 жители в шестте община на област с административен център Перник ще отидат днес до избирателните урни, за да пуснат бюлетина за това кой да бъде петият президент на България, както и да изкажат своето становище относно въпросите на националния референдум. Изборният ден е започнал нормално и без проблеми по думите на председателя на ОИК - Перник Надя Боянова.

На този етап няма постъпили жалби за нарушаване на правилата за провеждането на изборния ден, сигнали не са постъпили в деня за размисъл и в седмицата преди вота. Право да отговорят на трите въпроса от референдума имат същия брой гласоподаватели, съгласно данните на Общинските избирателни комисии.

В 15 секции ще има машинно гласуване. Специален щаб към пернишката полиция е сформиран, за да координира работата на МВР- дирекцията в рамките на изборния ден за президент и вицепрезидент, както и за провеждането на националния референдум. Дежурни за прием на сигнали има и в прокуратурата.

Изборният ден във Варна започна нормално. Към момента няма подадени жалби за съществени нарушения, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков. Всички 637 избирателни секции са отворили навреме. Където липсват членове на комисии, се вземат мерки за попълването им, добави той.

Във Варненско има 19 секции с машинно гласуване, 14 от които са в морската столица, а 5 са в Девня и Аксаково. Всички машини са проверени. Имало е лек технически проблем във Варна, но той е отстранен своевременно, увери Жеков. Избирателите във Варненска област са 410 хиляди, в морската столица броят им е 298 770.

Изборният ден започна в Русе с опашки пред секциите. Имаше и хора, които не бяха разбрали, че гласуването вече не е от 6, а от 7 часа сутринта, и още в 6.30 вече бяха дошли да пуснат своя вот. Според членове на СИК опашките се дължат най-вече на въведеното за първи път задължително гласуване.

Иначе изборният ден в областта е започнал нормално, съобщи председателят на РИК Мирослава Маркова. Общият брой на секциите е 337, като са разкрити седем допълнителни секции. Общият брой на избирателите за областта е 215 521 души. По общини те се разпределят по следния начин: Русе - 151 357, Бяла - 12 630, Ветово - 12 824, Две могили - 8497, Иваново - 8234, Борово - 5455, Сливо поле - 10 650, Ценово - 5114.

Изборният ден в Благоевград започна в 7 часа, няма опашки пред секциите. Във Второ ОУ в Благоевград са разположени 10 секции, гласува се нормално, прави впечатление, че избирателите се бавят в тъмната стаичка, но засега опашки няма. От трима гласували в една от секциите, само един не пожела да пусне бюлетина за референдума, на които не се поставя печат.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 7:30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции в област Благоевград са ангажирани 800 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона, съобщиха от полицията.

Засега проблеми се появяват единствено при сгъването на бюлетината за президент и вицепрезидент, тъй като е трудно да се откъсне ъгълчето й. На членовете на СИК се налага много внимателно да го правят, за да не я разгънат и да разкрият тайната на вота. Случва се и избирателите да се връщат втори път в тъмната стаичка, защото не са взели първоначално бюлетина за референдума, а се сещат, че искат да упражнят и това право.

В Сливенска област изборния ден започна спокойно и без нарушения на обществения ред. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 7:30 часа днес всичките 305 секции м 21 МИР Сливен отвориха врати в 7 часа.

Нормално започна изборният ден в Пазарджик, съобщава председателят на РИК Йордан Кожухаров за Дарик радио. До 7.40 часа е получена информация от повечето секции, че са отворили и вече работят. До вчера в РИК са получени два сигнала за нарушения. Единият е за агитация от общински вестник в Септември, издаден на 2 ноември, но още предлаган по павилионите. Тиражът му е временно прибран.

Членове на една от комисиите в Пазарджик пък са сигнализирали, че няма кой да им отключи помещенията, за да приберат бюлетините и да подреждат секциите си. Минути по-късно училището е отворено.

Изборният ден в Старозагорска област започна нормално, информират от Областната дирекция на МВР. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече без инциденти. В 7.00 часа секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК. Право на глас имат 305 060 души в областта. Най-много са избирателите в община Стара Загора - 148 890, които ще гласуват в 208 секции.

Над 135 000 избиратели от Кюстендилска област имат право на глас на днешните избори за президент и вицепрезидент и Национален референдум. Изборният ден започна във всичките 283 секции, съобщиха от РИК- Кюстендил, на места се налага попълване на комисиите с резервни членове, защото титулярите не са се явили. Най-много са избирателите в община Кюстендил - близо 67 000, сред тях около 9000 македонци с български паспорти.

Само 383 са избирателите в най- малката община в България - Трекляно. Машинно гласуване ще има в 15 секции в областта, 11 от тях в град Кюстендил и по 2 в Дупница и Бобошево. Различното този път е, че избирателят ще избира да ли да гласува с хартиената бюлетина или чрез машината, от която вотът ще се зачита. 400 служители на МВР ще се грижат за сигурността по време на изборите и опазването на обществения ред в Кюстендилска област.

Изборният ден започна нормално и във Врачанска област. За президент и вицепрезидент могат да гласуват 166 897 граждани. С един по-малко са тези, които имат възможността да участват в референдума. На територията на област Враца са разкрити 296 постоянни секционни избирателни комисии, а подвижните урни са 13 в 7 общини от региона.

В лечебни заведения, домове за възрастни хора и във врачанския затвор са открити още 9 допълнителни избирателни секции. В 15 от секциите във врачанска област ще може да се гласува машинно, като 11 от тях са във Враца и по 2 в Мездра и Роман.

В спокойна обстановка започна изборният ден в Шуменска област, съобщиха от пресслужбата на МВР. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК в 7:00 часа.Обстановката е спокойна, охраната през нощта е протекла нормално. Няма регистрирани нарушения на обществения ред, свързани с изборите. Към момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За реда, сигурността и спокойствието в региона и охрана на изборните секции са ангажирани над 370 служители на МВР.

Спокойно започна изборния ден в Добричка област. Всичките 382 секции в региона са отворили врати и работят нормално, съобщиха от РИК. Общо 187 062-ма жители на областта могат да упражнят правото си на глас в днешния изборен ден. Избирателите в Добрич са 89 493, в община Тервел - 21 547, в община Добричка - 20 575, в Балчик - 17 993, в Генерал Тошево - 13 998, в Каварна - 13 380, в Крушари - 5855 и в община Шабла - 4221.

От Областната дирекция на МВР - Добрич увериха, че е създадена организация за осигуряване на добър обществен ред и сигурност при провеждането на изборите. През изминалата нощ и до момента няма регистрирани престъпления и инциденти, свързани с охраната на изборните места в Добричка област, както и нарушения, свързани с изборния процес.

Нормално започна и изборният ден в Габрово. Всички секции са отворени, работят нормално. Само двама от членовете им не са се явили в началото на изборния ден и са били заменени с други. Това съобщи за Дарик Мария Недева, председател на Районната избирателна комисия в Габрово. 237 са избирателните секции на територията на областта. 8 от тях са в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги. От Районната избирателна комисия обявиха наличието на 3 подвижни секции - 2 от тях в Севлиево и 1 в Габрово. В 15 избирателни секции от областта се гласува машинно.

В Бургаска област изборният ден започна нормално. В областта право на глас имат над 370 000 души. Те ще гласуват за избор на държавен глава и ще участват в референдума в 736 секции. В Бургаска област в 14 секции ще може да се гласува и машинно. От Районната избирателна комисия съобщиха, че за първи път правото си на глас ще упражнят 1946 младежи, а тези, които за първи път ще гласуват за държавен глава са 23 124.

В Плевенска област където право на глас имат 250 351 души вотът започна нормално. Вотът за президент и гласуването в референдума ще се проведе в 390 секции. В 15 секции ще има и машинно гласуване. В област Плевен охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 7:00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК.

До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции в областта са ангажирани 518 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност" в ОДМВР - Плевен издават и в днешния ден удостоверения на граждани, изгубили, с откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg