Избраха БНП Париба за структурираща банка на АЕЦ Белене

517
Избраха БНП Париба за структурираща банка на АЕЦ Белене

На 4 юни бе подписан договорът между Националната електрическа компания и френската банка “БНП Париба”, избрана за структурираща банка при финансирането на строителството на АЕЦ “Белене”.

Последващото обезпечаване на финансирането на проекта ще се осъществи на три етапа. На първия етап предстои да се избере консултант за предпроектните изследвания за създаването на финансовия модел. На втория – ще се подготви търгът за организиране на финансирането. На третия – ще се състави документацията за финансовия отчет.

Задачата на банка „БНП Париба” e да определи финансовите структури, които да предоставят средства за строителството на АЕЦ “Белене”. Очаква се през следващата година да завършат преговорите за кредитиране с водещи финансови институции. На НЕК ще бъде предоставен списък на финансовите структури, които ще имат задължението да дадат конкретно предложение с посочени срокове и условия на финансиране.

Също така се очаква в най-близко време да бъде избран и стратегическия инвеститор на проекта. Преговорите с немската компания RWE и белгийската Electrabel са към приключване. Националната електрическа компания трябва да вземе решение коя от двете фирми ще получи 49% от АЕЦ „Белене”.

На 31 октомври 2006 г. НЕК официално обяви ЗАО „Атомстройкспорт” за победител в търга за изграждане на АЕЦ „Белене” по руски проект „АЕЦ-92” с два блока тип ВВЕР-1000/В-466.
Тази важна за „Атомстройекспорт” победа бе извоювана съвместно с френската компания Areva NP и концерна Siemens.

Подписването на Договора между ЗАО „Атомстройекспорт” и Националната електрическа компания за строителството на АЕЦ „Белене” се състоя на 18 януари 2008 г. в рамките на официалната визита на Президента на Русия В.В. Путин в България на 8 януари 2008 г..

Стойността на проект е 3.997 млрд. евро за 2 блока по 1000 МВт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg