Изчисляваме емисиите парникови газове до 2020 г.

498
Изчисляваме емисиите парникови газове до 2020 г.

Министерство на околната среда и водите подготвя разработването на методология, по която ще се правят прогнозни изчисления на емисиите парникови газове у нас за 2010, 2015 и 2020 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството. Подготвена е тръжна процедура за осигуряване на прогнозните изчисления, за да бъде своевременно представена информация пред Европейската комисия.

Разработката на методология за прогнозните изчисления е включена и в проектно предложение на МОСВ за международен проект. Анализира се и опитът на нови държави членки на ЕС, които са преминали през същата процедура.

Разработването на методология е свързано с изискване на ЕК по чл.3, ал.2 на Решение 2004/280/ЕС, респективно разпоредбите на Решение 2005/166/ЕС. България представи на 5 юни 2007 г. национален доклад за прилагането на политики и мерки за намаляване на емисиите на парникови газове и прогнози за емисиите на парникови газове за периода до 2020 г.

Единствената забележка на ЕК е за непълна информация заради това, че не е посочена конкретна методика, по която ще се правят прогнозните изчисления във връзка с мониторинг на парникови газове и прилагане на Протокола от Киото.

МОСВ подготвя информация до ЕК за разработването на методологията. Самата методология също ще бъде представена на ЕК, като процедурите ще се ускорят, за да не бъде допусната санкция за страната ни. На този етап има първо писмено предупреждение към България заради непълната, според ЕК, информация в доклада от 2007 г. и тези предприети мерки са насочени към това процедурата по забележката да бъде прекратена на възможно най-ранен етап.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg