Издадени са 515 акта за трудови нарушения през първото тримесечие

405
Издадени са 515 акта за трудови нарушения през първото тримесечие

За първото тримесечие на годината са издадени 515 акта за нарушения, свързани с възникване на трудови правоотношения.

Това каза директорът на Главната инспекция на труда Тотю Младенов на дискусията "Сивата икономика: Отражение върху развитието на България и мерки за преодоляване на проблемите" днес в БТА.

През миналата година са издадени 2098 акта, а през 2005 година - 1735. По думите на Младенов през периода 2003-2005 година се наблюдава тенденция на спад на случаите на предоставяне на работна сила по трудово правоотношение без сключен писмен трудов договор, като през 2006 година се наблюдава леко завишаване на тези случаи.

Основна причина за нарушенията при сключване на писмен трудов договор и регистрацията му е реализиране на по-големи печалби за сметка намаляване на разходите за ползвана работна ръка.

Друга причина е, че понякога самите работници не искат сключване на трудов договор с оглед на неправомерно ползване на социално подпомагане или избягване на плащане на данъци, каза Младенов.

На дискусията изпълнителният директор на НАП Мария Мургина каза, че проблемът със сивата икономика е преодолим само със съвместните усилия на обществото и на държавата. Тя отбеляза, че НАП противодейства на сивата икономика като подобрява обслужването на клиентите, въвежда електронни услуги, опростени формуляри и единни процедури, информира клиентите за правата и задълженията им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...