Издръжката на резерв от 10 000 души – 18.5 млн. лева годишно, изчислиха експерти

562
Около 18.5 милиона лева би струвала издръжката на резерв от 10 000 души, на които ще се плаща годишно възнаграждение. Това са 1.6 процента от предвидения за 2008 г. бюджет на Министерството на отбраната.

Това показва примерна икономическа обосновка на проектозакона за резерва на въоръжените сили, изготвен от експерти от Асоциацията на завършилите колежа по отбрана на НАТО в Рим (АЗКОН), който беше представен на дискусия днес в Народното събрание. Концепцията за основните положения и законопроектът за резерва са възложени от парламентарната комисия по отбрана.

За възнаграждения за пасивна служба в резерва са предвидени 7 495 668 лева, а за активна - 7 683 059. Примерната икономическа обосновка включва 1000 единици техника, за която са предвидени 1 377 500 лева. Проектозаконът предвижда възможности за обезщетяване на работодателя на резервиста, а също така и на собствениците на техника, която ще се използва. Различните категории резерв предвиждат възможности за участие на мъже и жени до определените пределни възрасти - 60 и 55 години. Предвидено е годишно заплащане на зачислените към резерва, дава се право на резерва да участва и в операции извън страната.

Представителите на различни институции, които дискусията събра, се съгласиха по важността на темата. Никой не отхвърли напълно представения проект, но имаше несъгласия и бележки по отделни негови елементи.

Началникът на управление "Личен състав" в ГЩ на БА бригаден генерал Спас Спасов заяви, че съществуващите структури работят ефективно и ако сега президентът обяви пълна или частична мобилизация, тя ще се осъществи. Трябва да стигнем до нещо, което да не разваля работещата сега система, смята Спасов. Според него трябва да бъдат изяснени финансовите разходи за преструктурирането и какъв като численост резерв ще бъде поддържан. Към закона трябва да се тръгне от стратегия иначе оставало впечатлението, че едва ли не се връща наборната армия.

Председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал-лейтенант о. р. Стоян Топалов заяви, че подготвени резервисти ще има за близките 5-8 години, но постави въпроса за състава и обучението на резерва след този период. Топалов също акцентира върху готвената от военното ведомство стратегия за резерва, на основата на която, според него, трябва да се изгради нормативната база.

Началникът на Военната академия "Г.С. Раковски" генерал-майор Евгени Манев изрази опасение за финансирането на резерва в условията на ресурсни ограничения. Според Манев някои положения в проекта се нуждаят от изясняване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg