Издръжката на живот е поскъпнала с 6 процентни пункта за последното тримесечие

407
Издръжката на живот е поскъпнала с 6 процентни пункта за последното тримесечие

За последното тримесечие издръжката на живот е поскъпнала с шест процента, а годишното нарастване от септември 2006-2007 година е 13.5 процента. Това отбеляза Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на брифинг в КНСБ днес.

Томев представи изследване на "Евростат", според което ценовият шок в България е следствие от драстичното повишаване на цените с 9.3 процента за август 2006-2007 година, докато за ЕС то е 1.9 процента. Хранителните стоки са завишили цените си 24 на сто в страната, а в еврозоната с 2.7 на сто.

Повишаването на цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия за тримесечието е 9,8 процента по данните на ИССИ.

При зърнените продукти пшеничното брашно е поскъпнало с 55 процента, белият хляб с 50.4 процента, а хляб "Добруджа" с 45.2 процента, сочи синдикалното изследване. Рекорден е скокът на яйцата с 49.3 процента; на пазара те достигат 0.24 ст.,
отбеляза Томев.

В групата на млечните продукти завишението е 24.3 процента; при растителните и животински масла цената на олиото е нараснала с 44 процента. Месото и месните продукти са се завишили с 6.7 процента, като най-голямо е увеличението на пилешкото месо.

Любен Томев отбеляза, че в нехранителния сектор и услугите, където средното нарастване е 2.8 процента, най-високи са цените на електроенергията за бита - със 7.3 процента и на брикетите - 19.8 процента.

Директорът на ИССИ обобщи, че факторите за ценовия шок са повишаването на цените на електроенергията, на горивата и намаляването на производителността на селското стопанство.

От ИССИ са изчислили, че границата на бедност за септември е 162.81 лв. Средствата за издръжка на дете до една година са 222.55 лв; от 7 до 13 години - 349.15 ст.; от 14 до 18 години - 392.12 лв. На работещ от четиричленно семейство месечно са необходими 457.92 лв. са изчислили от синдикалния институт.

Според разчетите на ИССИ на минимална работна заплата в страната работят 288 160 души, предимно в преработващата промишленост и търговията.

Ако до края на годината посочените тенденции се запазят, инфлацията ще достигне 8 процента, отбеляза Любен Томев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg