Изгоненият от листата на ГЕРБ заради Държавна Сигурност не е наясно за какво го винят

583
Изгоненият от листата на ГЕРБ заради Държавна Сигурност не е наясно за какво го винят

Искаха да ме размотават и разиграват. Това е първото впечатление на Светлозар Панов от посещението му в сградата на ДКСИ (Държавна комисия по сигурността на информацията) и срещата му с двама служители на комисията.

Припомняме, експосланикът ни в Унгария бе в листата на ГЕРБ за евродепутати, но след сигнал от ДКСИ бе изваден.
Причината - информация за съпричастност с бившата ДС.

След дълги разговори със секретарки и служители на комисията той успява да си уреди среща с двама от тях, на която отива с очакването да получи подробности за същността на данните, с които комисията разполага по неговия случай.

Единственото, което успява обаче да разбере, е процедурата, по която ДКСИ действа.

Прави се запитване за конкретния субект до петте спецслужби, съхраняващи архиви на ДС, като в комисията пристигат само отговори - дали проверяваният присъства или не в "масивите" на всяка една от службите.

По думите на Панов след много увъртания от страна на двамата чиновници - които провеждат срещата си с него и адвоката му на входа на сградата, до караулката - успява да получи информацията - да, наистина в една от службите има нещо за вас.

Какво - не знаем, в коя служба - не можем да кажем.

Все пак експосланикът ни успява да си издейства правото да попълни молба с надлежно поставен входящ номер, срещу която в обозримото бъдеще да получи името на службата, в чиито архиви има данни за него.

Този отговор обаче има реалния шанс да съвпадне с процеса на предаване на архивите от страна на службите в разпореждане на новата Комисия по досиетата, която започва да проверява всеки един от 145-те кандидат-евродепутати за принадлежност към бившата ДС.

Което означава, че едва ли скоро изваденият от кандидатската листа ще може реално да се запознае с причината, поради която това се е случило.
Дотогава може и изборите да са минали.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg