Изготвихме стратегия за развитие на транспортната инфраструктура до 2015 г.

609
Изготвихме стратегия за развитие на транспортната инфраструктура до 2015 г.

България е изготвила стратегия за развитие на транспортната инфраструктура до 2015 г., с приблизителна стойност, срок на изпълнение и възможности за финансиране на проектите.

Това съобщи днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на срещата на министрите на транспорта от Централноевропейската инициатива, която се провежда край Варна.

По думите на министъра общата стойност на планираните публични инвестиции до 2015 г. са 4.712 милиарда евро. От тях 1.809 милиарда евро са за ЖП, а 1.725 милиарда - за пътна инфраструктура.

Най-голям процент от източниците за финансиране са от държавния бюджет - 1.927 милиарда евро. Освен това средства са предвидени от присъединителните и кохезионни фондове на Европейския съюз.

Министърът каза още, че до момента се изпълняват няколко важни инфраструктурни проекта, сред които нов комбиниран мост Видин - Калафат, интермодалният терминал в София и др.

Сред основните приоритети в стратегията са изграждането на автомагистралите "Тракия", "Марица", "Хемус", "Черно море" и "Струма", която е приоритетна и за Европейския съюз.

Сред приортетните проекти на Европейския съюз до 2020 г., които се отнасят за България, са модернизацията на жп-линията Видин-София Кулата, подобряване на навигацията по река Дунав и строителството на магистрала "Струма", каза още министърът.

Във форума участват транспортните министри на България, Гърция, Македония, Албания и Черна гора, както и представители на Хърватия, Словения, Словакия, Турция и други страни. В срещата участва и генералният директор на Централноевропейската инициатива Хералд Крейд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...