Изграждането на Горна Арда създава нови 5000 работни места

1528
Изграждането на Горна Арда създава нови 5000 работни места

„До края на годината ще бъде изготвен техническият проект, а в началото на 2012 година очаквам да бъде направена първа копка по изграждането на Хидроенергийния комплекс Горна Арда", информира правителствената пресслужба.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства във Виена на официалното подписване на Акционерно споразумение за изграждане и експлоатация на каскадата между "НЕК" ЕАД и ЕVN AG.

На подписването присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и членове на официалната правителствена делегация.

„Ще се използва енергия от възобновяеми източници. Австрия е един от най-големите инвеститори в България и подписването на днешния документ е благоприятен и за двете държави.

НЕК трябва да възвърне доброто си състояние и да печели достатъчно средства, за да изплати натрупаните по време на управлението на предишното правителство дългове", допълни премиерът.

Според Бойко Борисов реализацията на проекта ще създаде между 4 000 и 5 000 нови работни места в региона, а около 3 000 души ще бъдат трайно заети след изграждането на обекта. Хидроенергийният комплекс ще осигурява електроенергия за около 100 000 домакинства (за 500 000 души).

Проектът предвижда изграждането на каскада от три нови хидровъзела в горния участък на р. Арда: язовир Мадан (ВЕЦ "Бял Извор"), язовир Ардино (ВЕЦ "Ардино"), и язовир Сърница (ВЕЦ "Китница".), с обща инсталирана мощност 174.2 МW и средногодишно енергийно производство 440 GWh.

Австрийската компания увеличава с два пъти дела си и ще вложи допълнително 1.4 млн. лв. в съоръжението.

По този начин ЕVN остава единствен партнъор на Националната електрическа компания, която притежава 70 на сто от проекта.

"Правителството цели да възвърне доверието и печалбите в българските държавни компании. Имаме интерес към частни инвеститори, които работят без комисионни", подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов е на двудневно работно посещение в Република Австрия по покана на федералния канцлер Вернер Файман.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg