Изграждането на нова ТЕЦ в комплекса "Марица Изток" - обект от национално значение

741
Изграждането на нова ТЕЦ в комплекса

Нова мощност за производство на електрическа енергия от лигнитни въглища ще бъде изградена в комплекса "Марица Изток". Министерският съвет реши обектът да бъде от национално значение според разпоредбите на Закона за устройство на територията, съобщиха от пресцентъра на МС.

По този начин значително ще бъдат съкратени сроковете на административните процедури за стартиране и реализиране на проекта, се посочва в съобщението.

Мощността на топлоелектрическата централа ще бъде не по-малка от 600 MW. "Мини Марица Изток" ЕАД експлоатира най-голямото находище за лигнитни въглища в България. В източномаришкия басейн се разработват три открити рудника, които снабдяват с въглища три топлоелектрически централи за производство на електричество и брикетна фабрика.

Общото количество на запасите към 2007 г. е 1852 млн. тона. Очаква се при построяването на новата мощност да бъдат привлечени значителни инвестиции, да бъдат разкрити нови работни места, да се увеличат приходите в държавния и общинските бюджети, да се подобри инфраструктурата в региона и т. н.

Реализацията на проекта ще има и социално-икономически ефекти - редица български компании ще участват в отделни етапи от инвестиционния процес, в логистиката и свързаните с тях дейности.

Изграждането на обекта е в съответствие с Енергийната стратегия на България и с Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на България и оперативния план за изпълнението й за периода 2006-2015 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg