Изграждат единна система за електронни плащания към администрацията за 1 млн. лв.

716
Изграждат единна система за електронни плащания към администрацията за 1 млн. лв.

Единна среда, която да осигури възможност на гражданите и фирмите за електронни разплащания към централната и местна администрация, ще разработи до октомври 2008 година Датамакс АД, изградила и основната система за електронни разплащания у нас еPay.bg. Компанията започва работа по проекта, след като спечели конкурса на Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Единната среда ще позволи на българските потребители да заплащат по електронен път услугите, заявени в портала на електронното правителство www.egov.bg или в регионалните административни портали. Освен това чрез нея всеки гражданин или фирма ще може да провери в Интернет своите задължения към различни ведомства (напр. дължими данъци към НАП, осигуровки, глоби към КАТ и др.). Те ще заплащат всички или избрани свои задължения със своята банкова карта или директно от банковата си сметка. За да извършат тези операции, потребителите ще трябва да се идентифицират с универсален електронен подпис (УЕП).

Системата ще съхранява история за всички извършени плащания. Гражданите и фирмите ще могат да получат информация за всяко наредено и извършено от тях електронно плащане към администрацията чрез Интернет.

В същото време единната среда ще свързва администрацията с всяка от участващите в средата банки и системи за електронни плащания. Така ще бъде осигурена възможност за получаване на обратна информация за извършените от потребителите плащания в реално време, което ще подобри обслужването им.

Изграждането на единната среда за електронни плащания се финансира по оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), съфинансирана от Европейския съюз и е на стойност – 1 090 000 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...