Изграждат пряка връзка между пристанищата "Варна" и "Кавказ"

341
Изграждат пряка връзка между пристанищата

Правителството утвърди подписаната на 18 януари 2008 г. спогодба с Русия за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата "Варна" и "Кавказ", съобщи БНР. Връзката ще допринесе за избягването на преминаването на товаропотока през транзитни страни, което създава благоприятни условия и предпоставки за значително облекчаване на автомобилния трафик и пренасочване на товарите към по-евтин, по-екологичен, по-рентабилен и по-ефективен вид транспорт, какъвто е фериботният, посочват от Министерски съвет.

В документа са регламентирани рамката и общите условия за превозите по море между България и Русия. Дефинирани са морските и железопътните превозвачи, които ще оперират между пристанищата "Варна" и "Кавказ". Определена е и правната рамка на операторите, в това число и на тези, които превозват опасни товари. Разработени са и правилата за регулиране на дейността и е определен оперативният орган за управление - Съвет за експлоатация на железопътно-фериботната връзка.

Създава се възможност да осигуряване на технологична съвместимост между пристанищата на "Варна" и "Кавказ". Спогодбата е открита и дава възможност за присъединяването на трети държави.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg