Изискани вина и модерна техника на „Винария 2008“

777
Изискани вина и модерна техника на „Винария 2008“

Най-новите марки български вина и модерна техника за лозарството и винопроизводството включват експозициите на „Винария 2008“, която ще се проведе от 26 до 29 март в Международен панаир Пловдив. Участие в 16-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство досега са заявили 554 фирми от 32 държави. Българските са 188, чуждестранните – 366.

Както винаги, родните изби са подготвили впечатляващи колекции. Наред с класическите вина, в тях има нетрадиционни съчетания от сортове грозде. Освен на уникални рецепти, производителите залагат и на специфични технологии за обработка на суровината, които придават неповторими качества на напитките. Очаква се тазгодишната „Винария“ да бъде много атрактивна, да покаже нови маркетингови похвати, насочени към формиране на потребителските предпочитания. Мастер клас „Дефиле на мавруда“ с модератор Иван Гарелов е една от атракциите, съобщават още организаторите от Международен панаир Пловдив.

Друг акцент на „Винария 2008“ е широкото предлагане на машини и съоръжения за лозарство и винарство. Фирмите от този бранш са 49% от изложителите - повече от производителите на вино и спиртни напитки, които са 33%. Тази тенденция се свързва с очаквания скорошен старт на Програмата за развитие на селските райони, по която ще може да се закупува и техника за лозарството със субсидии в размер от 50 до 65% от разходите. Затова на „Винария 2008“ има богата гама от машини и съоръжения, подходящи за големи, средни и малки производители. И ако досега в центъра на проявата бяха основно вината и спиртните напитки, сега тя се превръща в цялостно изложение на лозаро-винарската индустрия, показващо всички нейни сегменти и подпомагащо фирмите от всички сектори.

50-годишен коняк ще покаже френска фирма. Сред атрактивните предложения са кристалните чаши и декантери за вино, изработени от нов вид стъкло, което подчертава качествата на напитките. Двойнозавиващ трактор “Volcan DualSteer” с най-малък радиус на завой – 2.20 метра и с най-ниска кабина – 1.75 метра ще могат да видят лозарите.

Най-мащабната проява от деловата програма е V Конференция на високо ниво с участието на министри и заместник-министри на земеделието на страните от Югоизточна Европа. На нея ще се обсъждат мерки за насърчаване развитието на отрасъла и разширяване на пазара на вино.

Представяне на Първата официална бизнес делегация на български винопроизводители, търговци и ценители на вино в САЩ също е част от деловата програма. В нея е включена и кръгла маса на тема „Българското земеделие и създаване на организация за разработване на проекти и усвояване на европейски фондове”.

На бала „Вино и любов, любов и вино” ще бъдат връчени наградите и медалите от Националните дегустации на вина и спиртни напитки, които се проведоха от 2 до 10 март. 838 мостри от вина, ракии и винено бренди, представени от 49 фирми, се състезаваха за българските винени „Оскар”-и. Оценяваха ги две дегустационни комисии, определени от Националната лозаро-винарска камара, която е съорганизатор на изложбата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg