Излишък от близо 3.3 млрд. лв. за първите осем месеца на 2016 г.

1454
Излишък от близо 3.3 млрд. лв. за първите осем месеца на 2016 г.

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за първите осем месеца на 2016 г. да бъде положително в размер на 3.285 млрд. лв. (3.7% от прогнозния БВП).

За сравнение за същия период на 2015 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 622 млн. лв. (0.7% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 3 процентни пункта.

За формираното към август значително превишение на приходите над разходите по КФП продължават да влияят, от една страна - положителното развитие при приходите, и от друга - сравнително ниското изпълнение на разходите.

Подобрението от страна на приходите се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи по националния бюджет и възстановени средства от Европейската комисия за сертифицирани разходи по Оперативните програми и фондове на ЕС за стария програмен период 2007-2013 г. (реално извършени разходи в края на 2015 г.) и получените авансови плащания по програмите за новия програмен период 2014-2020 г. в частта на помощите.

Ефектът от текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средствата от ЕС върху салдото по КФП е значителен, като излишъкът по европейските средства е в размер на 1.5% от прогнозния БВП.

Добрите параметри по изпълнението на приходите и липсата на сериозен натиск от страна на разходите до момента дават основания да се очаква, че в годишен план ще се реализира по-голямо от планираното подобрение на бюджетния дефицит.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП към края на месец август 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 23.032 млрд. лв. (69.8% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2015 г. се отбелязва ръст от 1.541 млрд. лв.

Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1.722 млрд. лв., докато постъпленията от помощи са със 181.4 млн. лв. по-малко. Изпълнението на постъпленията от помощи спрямо разчета за годината е 87.0%. 

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към август 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 19.746 млрд. лв., което е 56.7% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 20.869 млрд. лв.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към август 2016 г. от централния бюджет, възлиза на 536.4 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg