Изнасят черния списък на фирмите

703
Изнасят черния списък на фирмите

Черният списък на фирмите, които са получавали средства от предприсъединителните програми в нарушение на правилата и процедурите на ЕС, ще бъде изготвен на базата на данни от разследващите органи.

Това каза вицепремиер Меглена Плугчиева, която отговаря за контрола, координацията и комуникацията при усвояване на средствата от еврофондовете в България, предаде репортер на БГНЕС.

И този списък няма да държа в джоба си, когато бъде готов, а ще го оглася, каза Плугчиева. Тя обяви, че ще има срещи с представители на българските фирми, за да разясни, че кандидатстването и изпълнението на ЕС-проекти трябва да става при строго спазване на правилата на Брюксел.

Плугчиева обяви, че като част от персоналните промени в България след поредното предупредително писмо на от Европейската комисия от 8 май т.г., се сменя директорът на централното звено за финансиране и договаряне на средства от ЕС в Министерството на финансите Любомир Тушанов.

Мястото му се заема от специалист по управление на проекти в Американската агенция за международно развитие Иванина Белева. На мястото на подалия оставка ръководител на Изпълнителната агенция ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройство(МРРБ) Димчо Михалевски се назначава зам. министърът на МРРБ Савин Ковачев.

Едно от най-големите проблеми при усвояване на евро-парите, според вицепремиер Плугчиева, е спазването на Закона за обществените поръчки(ЗОП). Затова до 20 юни работна група ще анализира всички предложения за неговата промяна и ще излезе с конкретно предложение за изменения в ЗОП пред Парламента.

До 23 май трябва да е готов доклад за "саниране" на Фонд републиканска пътна инфраструктура, изтъкна вицепремиерът и призна, че това е най-големият проблем, който България трябва да реши.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg