Износът на България извън ЕС през първото тримесечие намалява с 1%

324
Износът на България извън ЕС през първото тримесечие намалява с 1%

© Pixabay

През периода януари - март 2021 г. Износът на стоки от България за трети страни за първото тримесечие на годината намалява с 1% спрямо същия период на 2020 г. и е на стойност 5.025 милиарда лева. Това показват данните на Националния статистически институт.

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Руската федерация, които формират 55.9% от износа за трети страни

Най-голям ръст за първите три месеца на година се наблюдава в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата)“ (23.6%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (14.9%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (36.9%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (34.6%).


Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - март 2021 г. нараства със 7.2% в сравнение със същия период на 2020 г. и е на стойност 6.519 млрд. лева

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия и Украйна.

При вноса на стоки от трети страни най-голямо увеличение спрямо същия период на 2020 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (42.6%) и „Машини, оборудване и превозни средства“ (21.2%)

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (12.2%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - март 2021 г. е отрицателно и е в размер на 1.494 млрд. лева.

Приходите от нощувки падат с 42% на годишна база през февруариБроят на пренощувалите лица в местата за настаняване през февруари 2021 г. намалява с 38.4% в сравнение със същия месец на 2020 г. и достига 272.8 хиляди


НСИ публикува и данните за търговията с държавите от Европейския съюз към края на февруари. За първите два месеца на 2021 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 3.6% и е в размер на 6.616 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, които формират 70.7% от износа за страните от ЕС.

Най-голям ръст на износа в сравнениесъс същия период на 2020 г. е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (66.4%), а най-голям спад -  при миниралните горива,масла и подобни продукти“ (с 37.2%).

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - февруари 2021 г. се увеличава с 2.9% спрямо същия период на 2020 г. и е на стойност 6.512 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Унгария, Гърция и Нидерландия.

Най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (64.9%), а най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (12.5%).

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - февруари 2021 г. е положително и е на стойност 104.2 млн. лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg