Износът на България за ЕС се е увеличил с 25%

772
Износът на България за ЕС се е увеличил с 25%

През 2010 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 25% спрямо предходната година и възлиза на 18.6 млрд. лв.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния и Гърция, които формират 61.6% от износа за страните - членки на ЕС. Износът за Румъния и Италия се е увеличил съответно с 42.7 и 38.2%, показват предварителните данни на НСИ. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Естония и Словения.

Износът за Дания и Люксембург бележи ръст съответно с 63.0 и 62.6%.

Спад е регистриран при стоките, изнесени за Кипър и Белгия.

През декември 2010 г. износът за ЕС нараства с 33.7% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.5 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС за 2010 г. се е увеличил с 11.2% спрямо предходната година и възлиза на 22 млрд. лв. по цени CIF .

Най-голям ръст бележи вносът от Малта - с 259.6%, и от Португалия - с 91.1%. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Естония, Чехия и Кипър.

През декември 2010 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 19.4% спрямо същия месец на предходната година и достига 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за 2010 г. е отрицателно и възлиза на 3.4 млрд. лв.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през 2010 г. в сравнение с 2009 г. са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и " Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход". Наблюдава се спад само при износа от един сектор - "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и "Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-нисък - в сектора "Машини, оборудване и превозни средства".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg