Износът на България за трети страни расте с близо 30% за година

659
Износът на България за трети страни расте с близо 30% за година

© Pixabay

Износът на стоки от България за държавите извън Европейския съюз се увеличава с 29.5% на годишна база за първите пет месеца на годината и достига размер от 11.7 млрд. лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Основни търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Обединеното кралство, Китай и
Гибралтар, които формират 51.1% от износа за трети страни 

Само за месец май 2022 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 37.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.47 млрд. лева.


За първите пет месеца на тази година най-силен ръст на износа е отчетен в секторите „Минерални горива, масла и подобни
продукти“ (със 190.5% на годишна база) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (171%). Спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (с 14.6%).

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - май 2022 г. се увеличава с 60.8% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 18.4 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

През май 2022 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства със 70.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.01 млрд. лeвa.

Рафинериите по света не успяват да задоволят търсенето на гориваРафинериите по целия свят се затрудняват да задоволят глобалното търсене на дизел и бензин


Най-голямо увеличение спрямо същия период на 2021 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“

(с 206.5%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (със 146%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - май 2022 г. е отрицателно и е в размер на 6.7 млрд. лева.

НСИ публикува и предварителните данни за външната търговия на България със страните от Европейския съюз към края на месец април. Те показват, че износът за първите пет месеца се увеличава с 36.7% на годишна база до 19.56 млрд. лева, а вносът бележи ръст от 29.2% и е на стойност 18.3 млрд. лева

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Нидерландия, които формират 68.8% от износа за държавите - членки на ЕС.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари - април 2022 г. е положително и е на стойност 1.27 млрд. лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg