Износът на пшеница от България не може да бъде забранен въпреки слабата реколта

421
Износът на пшеница от България не може да бъде забранен заради по-слабата реколта, тъй като страната е външна граница на Европейския съюз и подобна мярка може да предприеме само Европейската комисия за цялата общност. Това коментира заместник-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова пред журналисти в Добрич днес.

Тя припомни, че новата реколта от зърно достига 2 200 000 тона, а преходният остатък от миналата година е 150 000 тона. Зърненият баланс на държавата "се връзва", при условие че бъдат изнесени зад граница не повече от 200 000 тона, допълни Бъчварова. По нейните думи досега от новата реколта са продадени 47 000 тона в рамките на Европейския съюз и около 28 000 тона в трети страни.

Заместник-министърът смята, че повечето земеделски производители в момента правят сметка каква рента да платят в натура, колко семена са им необходими за есенната сеитба и едва тогава преценяват с какви количества зърно могат да излязат на пазара.

Около 76 000 са регистрираните земеделски производители , а повече от 550 000 са семейните земеделски стопанства в България. Вероятно тази структура през следващите десетина-петнайсет години ще се промени, като намалеят заетите в бранша, а големите стопанства се стабилизират, заяви Светла Бъчварова по-късно днес на Кръгла маса "Проблеми и перспективи пред българското земеделие" в Добрич.

Тя коментира, че сред нерешените въпроси на аграрната реформа е проблемът, свързан със земеползването. В България има 2,5 милиона собственици на земя, които вероятно могат да се увеличат, каза Светла Бъчварова. Според нея трябва да се следва постепенен процес на окрупняване на земеделските стопанства.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg