Износът намалява с над 10% за година

880
Износът намалява с над 10% за година

През януари 2012 г. България е изнесла стоки общо за 2.8 млрд. лв. и спрямо същия месец на предходната година износът е намалял с 10.2% . Това показват данните на НСИ. През януари 2012 г. в страната са внесени стоки общо за 3.3 млрд. лв. (по цени CIF), или с 0.2% по- малко спрямо същия месец на предходната година.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно за януари 2012 г. и възлиза на 509.3 млн. лв., което е с 309.9 млн. лв. повече от салдото за първия месец на 2011 г.

По цени FOB/FOB, т. е. след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки, салдото също е отрицателно и възлиза на 345.0 млн. лева.

През януари 2012 г. износът на България за трети страни е намалял с 14.0% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.0 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Обединените арабски емирства, Китай, Република Македония, Русия и Сърбия, които формират 53.1% от износа за трети страни. Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Бразилия и Република Корея. Най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, ЮАР, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Вносът на България от трети страни за януари 2012 г. се е увеличил с 0.9% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1.4 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Босна и Херцеговина, Република Корея, Перу, ЮАР, Тайван и Индия. Най-голям спад се наблюдава при вноса от Обединените арабски емирства, Израел и Грузия.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за януари 2012 г. е отрицателно и достига 284.0 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 216.5 млн. лева.

През януари 2012 г. износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, е намалял в по-голямата част от секторите в сравнение с януари 2011 г., като най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”. Най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

При вноса от трети страни значителен спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”. Най-голям ръст е отчетен в сектор „Машини, оборудване и превозни средства ”.

Същевременно, данните показват, че през 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 33.6% спрямо 2010 г. и възлиза на 24.7 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.4% от износа за страните - членки на ЕС. През декември 2011 г. износът за ЕС нараства с 20.0% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.8 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за 2011 г. се е увеличил с 22.8% спрямо 2010 г. и възлиза на 27.0 млрд. лв. по цени CIF. През декември 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 16.8% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.4 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за 2011 г. е отрицателно и възлиза на 2.3 млрд. лева. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и достига 1.04 млрд. лева.

През 2011 г. износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, се е увеличил във всички сектори в сравнение с 2010 година. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, „Химични вещества и продукти” и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала” .

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, а спад има в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

nezabelejim
# 0
11:03 | 12 March 2012
Финансова стабилизация!!! Тройната коалиция е виновна!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...