Износът ни към ЕС се е повишил във всички сектори

818
Износът ни към ЕС се е повишил във всички сектори

През периода януари - септември 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 34.6% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 18.1 млрд. лева , съобщава НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.0% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения.

През септември 2011 г. износът за ЕС нараства с 22.7% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.0 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - септември 2011 г. се е увеличил с 20.5% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 18.7 млрд. лв. по цени CIF . Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър. Намаление се наблюдава при вноса от Финландия, Португалия и Дания.

През септември 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 10.3% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - септември 2011 г. е отрицателно и възлиза на 631.8 млн. лева.

След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки, салдото е положително и достига 221.6 млн. лева.

Износът на България за ЕС показва, че през първите девет месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, „Химични вещества и продукти” и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, а спад има в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти“.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg