Износът ни през януари бележи ръст от 13.1% на годишна база

685
Износът ни през януари бележи ръст от 13.1% на годишна база

По предварителни данни на НСИ през първия месец на 2010 г. българският бизнес е изнесъл стоки за 1.8 млрд. лв., което е ръст от 13.1% спрямо месец януари 2009 г. Все още обаче продължава спадът през януари в износа ни към ЕС, информират от Министерството на финансите.

Най-голям дял от износа заемат минералните горива и масла - към януари 2010 г. те бележат ръст от 58% спрямо януари 2009 г. Следват суровините с ръст от 56%, машини и оборудване с ръст от 32%, разнообразни готови продукти с ръст от 17% и алкохол и тютюневи изделия, които бележат повишение от 10%.

Регистриран е спад от 55% в износа на животински и растителни масла, при живите животни спадът е от 21%, а при химичните вещества понижението е от 1% на годишна основа.

„Тези данни са доказателство за успешната политика на правителството за подкрепа и растеж на българската икономика. Виждаме първите сигнали за излизане от кризата - макар и все още плахи засега, данните показват, че икономиката започва да се съвзема", коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg