Износът расте, вносът намалява

486
Износът расте, вносът намалява

© Pixabay

Българският износ достига 37.9 млрд. лева към края на месец август тази година, сочат данни на Национлания статистически институт.

Това е ръст от 3.8% в сравнение със същия период на миналата 2018 година.

В същото време, общият внос у нас, от страните членки на ЕС, както и от трети страни, намалява с 0.4% на годишна база до сумата от 40.77 млрд. лева.


Конкретно през месец август, страната ние  изнесла стоки и услуги за 4.76 млрд. лева, което е ръст от 1.1% спрямо същия месец на предходната година.

През август у нас са внесени стоки за 4.67 млн. лева, което е спад от 6.2% на годишна база.

Така общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - август 2019 г., достигайки стойност от 2.87 млрд. лева.

През август 2019 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е положително и е на стойност 89.4 млн. лева.

Търговия с трети страни

През периода януари - август 2019 г. износът на стоки от България за трети страни (тези извън ЕС) нараства с 4.3% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 12.11 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 49.7% от износа за трети страни.

Конкретно през август 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 13.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.60 млрд. лева.

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - август 2019 г. намалява с 5.3% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 13.81 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

Конкретно през август 2019 г. вносът на стоки в България от трети страни намалява с 22.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.548 млрд. лeвa.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - август 2019 г. е отрицателно и е в размер на 1.69 млрд. лева.

През август 2019 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е положително и е на стойност 59.1 млн. лева.

Търговия с ЕС

Традиционно данните за търговията на България със страните от Европейския съюз се публикуват с месец закъснение.

През периода януари - юли 2019 г. износът на България за ЕС нараства с 4.8% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 22.62 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.6% от износа за държавите - членки на ЕС.

С кого търгува България?У нас битуват множество представи за търговските взаимоотношения на страната ни, които понякога се разминават с реалността

Конкретно през юли 2019 г. износът за ЕС се увеличава с 3.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3.60 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС през периода януари - юли 2019 г. се увеличава с 2.1% спрямо същия период на предходната година и достига 23.84 млрд. лв. (по цени CIF).

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Конкретно през юли 2019 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 4.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3.740 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юли 2019 г. е отрицателно и е на стойност 1.213 млрд. лева

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg