Износът за ЕС нараства с 30.8% през май

576
Износът за ЕС нараства с 30.8% през май

През периода януари - май 2010 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 12.3% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 6.3 млрд. лв., съобщават от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция и Румъния, които формират над 61% от износа за страните - членки на ЕС. Износът за Германия се е увеличил с 20.3%, а този за Италия - с 18.1%. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Люксембург, Естония и Словения. Износът за Дания и Чехия бележи ръст съответно със 74.2% и 54.8%. Най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Португалия, Белгия и Малта.

Само за месец май 2010 г. износът за ЕС нараства с 30.8% спрямо същия месец на предходната година и достига до 1.5 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС за периода януари - май 2010 г. се е увеличил с 0.4% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 8 млрд. лв. Най-голям ръст бележи вносът от Малта (с 67.7%) и Румъния (с 46.8%) . Вносът от Португалия, Латвия и Испания нараства с над 30%. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Естония, Швеция и Финландия.

През май 2010 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава със 7.7% спрямо същия месец на предходната година и достига до 1.8 млрд. лв.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - май 2010 г. е отрицателно и възлиза на 1.6 млрд. лв.

През май 2010 г. търговското салдо е отрицателно и достига до 298.4 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите пет месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и „Машини, оборудване и превозни средства". Наблюдава се спад само при износа от два сектора - „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-нисък - в сектора „Машини, оборудване и превозни средства".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg