Износът за ЕС расте с над 38% за половин година

573
Износът за ЕС расте с над 38% за половин година

През периода януари - юли 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 38.2% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 13.8 млрд. лева, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

За същият период вносът расте с 20.2% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 14.3 млрд. лв., т. е. търговското салдо остава отрицателно в размер на 460.4 млн. лева.

След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото обаче е положително и достига 182.2 млн. лева.

Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.6% от износа ни за страните - членки на ЕС .

Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия и Дания.

Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Словакия.

През юли 2011 г. износът за ЕС нараства с 15.5% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лева, а вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 18.4% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите седем месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти", „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)"1, и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", а спад има в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...