Износът за ЕС расте с над 38% за половин година

545
Износът за ЕС расте с над 38% за половин година

През периода януари - юли 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 38.2% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 13.8 млрд. лева, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

За същият период вносът расте с 20.2% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 14.3 млрд. лв., т. е. търговското салдо остава отрицателно в размер на 460.4 млн. лева.

След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото обаче е положително и достига 182.2 млн. лева.

Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.6% от износа ни за страните - членки на ЕС .

Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия и Дания.

Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Словакия.

През юли 2011 г. износът за ЕС нараства с 15.5% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лева, а вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 18.4% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите седем месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти", „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)"1, и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", а спад има в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg