Износът за трети страни с 5.3% ръст

701
Износът за трети страни с 5.3% ръст

През периода януари - юли 2012 г. износът на България за трети страни се увеличава с 5.3% спрямо съответния период на предходната година и е в размер на 9.2 млрд. лева, сочат данните на НСИ.

Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Русия, Сърбия и БЮР Македония, които формират 46.8% от износа за трети страни. Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Израел, Сирия, Китай и Канада, докато най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, Иран, Индия и Хърватия.

През юли 2012 г. износът за трети страни се увеличава с 1.9% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 1.4 млрд. лв.

Вносът на България от трети страни за първите седем месеца на 2012 г. се увеличава с 12.9% спрямо съответния период на предходната година и е на стойност 11.9 млрд. лв. (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Босна и Херцеговина, Перу и Бразилия, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Израел и Казахстан.

През юли 2012 г. вносът на България от трети страни нараства с 11.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.7 млрд. лв.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - юли 2012 г. е отрицателно и е на стойност 2.65 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 2.12 млрд. лева.

През юли 2012 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е в размер на 278.3 млн. лева.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите седем месеца на 2012 г., в сравнение със същия период на предходната година, най-голям ръст е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”, „Храни и живи животни” и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

Спад се наблюдава при износа от секторите растителен произход”1. Спад се наблюдава при износа от секторите „Артикули, класифицирани главно според вида на материала”, „Машини, оборудване и превозни средства” и „Разнообразни готови продукти, н.д”.

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Машини, оборудване и превозни средства”. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Храни и живи животни”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg