Износът за трети страни с ръст от 65.5%

829
Износът за трети страни с ръст от 65.5%

През периода януари - февруари 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 65.5% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 2.4 млрд. лева.

Основните търговски партньори на България са Турция, Русия, Сърбия, Република Македония, ЮАР и Китай, които формират 54.5% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия, Хърватия и Турция. Спад е отчетен при износа за Перу, Иран, Сирия, Обединените арабски емирства, Египет и Япония.

През февруари 2011 г. износът за трети страни нараства с 56.6% спрямо същия месец на предходната година и е 1.1 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите два месеца на 2011 г. се е увеличил с 49.6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 2.6 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от ЮАР, Обединените арабски емирства, Казахстан, Албания, Сингапур, Египет и Украйна. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Канада и Перу.

През февруари 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 65.8% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1.3 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - февруари 2011 г. е отрицателно и достига 267.0 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 66.8 млн. лева.

През февруари 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 172.8 млн. лева.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите два месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите: „Минерални горива, масла и подобни продукти", „Необработени сурови материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход". Спад се наблюдава при износа от сектор „Разнообразни готови продукти, н.д.".

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн", а най-нисък - в сектор „Необработени сурови материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".

Търговия на България с трети страни и ЕС - общо

През периода януари - февруари 2011 г. са изнесени стоки общо за близо 6.0 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се е увеличил с 58.9%.

През февруари 2011 г. общият износ възлиза на 2.9 млрд. лв. и нараства с 46.5% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - февруари 2011 г. в страната са внесени стоки общо за 6.2 млрд. лв (по цени CIF), или с 36.3% повече спрямо същия период на предходната година.

През февруари 2011 г. общият внос се увеличава с 35.4% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 3.1 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - февруари 2011 г. и възлиза на 243.6 млн. лв., което е с 559.6 млн. лв. по-малко от салдото за първите два месеца на 2010 година (табл. 1.1 и 1.2). По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото за периода януари - февруари

2011 г. е положително и възлиза на 136.3 млн. лева.

През февруари 2011 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 239.0 млн. лв. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и достига 49.8 млн. лева.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg