Изплащат още 16.7 млн. лв. по de minimis

482
Изплащат още 16.7 млн. лв. по de minimis

До края на годината да бъде създаден регистър на животните, за да може от следващата 2009 г. фермерите да получават субсидии за брой отглеждани животни, бе единият от поетите ангажименти от страна на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов при днешната му среща с млекопроизводителите. Относно исканията за допълнителни 60 млн. лв. за субсидия на качественото мляко, министърът заяви, че до момента са направени всички необходими постъпки за нотификация от ЕК.

Следващата седмица ще започне изплащането на още 16.7 млн.лв. по регламента de minimis, посочват от пресцентъра на министерството.

Към МЗХ е създадена и работна група с представители, както от страна на министерството, така и от страна на млекопроизводителите, която да обсъжда проблемите в сектора. Дискусиите ще се състоят два пъти месечно, стана ясно по време на срещата.

Стратегията за сектор животновъдство се разработва и до края на годината ще бъде готова, посочи министър Валери Цветанов. Тя ще се изготви съвместно от Агробизнес съвета по земеделие и от Научния съвет по земеделие, които бяха учредени към МЗХ.

Министърът заяви също, че във връзка с констатираните нарушения по СЕПП вече е сформирана арбитражна комисия, която ще разглежда жалбите.

По отношение на искането на протестиращите млекопроизводители за възстановяване на акциза за ползваните от тях горива, двете страни се договориха до края на месец септември да бъде изготвено предложение, което да се внесе за разглеждане в Бюджетната комисия в Народното събрание.

По време на срещата бе обсъдена и възможността за отпускане на нисколихвен кредит за закупуване на комбиниран фураж.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg