Изпратиха сигнал до Велчев относно източването на пари от „Консолид комерс"

1141
Изпратиха сигнал до Велчев относно източването на пари от „Консолид комерс

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изпрати сигнал до главния прокурор Борис Велчев с молба за ускоряване на своевременното приключване на следствените действия и внасяне на обвинителен акт в съда по случая с източването на 5 млн. лв. от държавното дружество „Консолид комерс" по договор за покупко-продажба на валута с „Форекско" АД.

Сигналът информира главния прокурор, че са настъпили нови обстоятелства по случая, а именно, че на 9 декември 2007 г. вече е налице изтичането на срока на договора и допълнителните споразумения към него между „Форекско" АД и „Консолид Комерс" ЕАД.

С оглед на това дружеството „Форекско" АД трябваше да преведе на „Консолид Комерс" ЕАД сумата от 2.5 млн. евро. На датата на падежа – 9 декември 2007 г., „Форекско" АД не достави договореното количество чуждестранна валута, въпреки че на дружеството е изпратена официална нотариална покана за това и е посочена банкова сметка, по която да се преведат парите.

Припомняме, че взаимоотношенията между „Консолид комерс" и „Форекско" започват от 2005 г. и се изразяват в сключването на поредица от договори и допълнителни споразумения за форуърд валутни сделки, подписани от тогавашния ликвидатор на държавното дружество Владимир Милев. Становището на Министерството на икономиката и енергетиката е, че договорите са подписвани в нарушение на закона от ликвидатора на „Консолид комерс", който е имал право да извършва само сделки, свързани с ликвидацията. В резултат на това се е стигнало до ощетяване на държавата с 5 млн. лв.

В сигнала на министър Петър Димитров се казва още: „Ако досега органите на управление на „Форекско" АД можеха да се позоват на сключения между търговските дружества договор, то към настоящия момент поведението им може да бъде тълкувано като опит за присвояване на парични средства в големи размери".

През юни 2006 г. нарушението е установено от служители на МИЕ, а тогавашният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров сезира органите на прокуратурата и освобождава изпълнителния директор Владимир Милев. Преди това Милев е бил ликвидатор на дружеството „Консолид комерс", като е назначен за такъв през 2005 г. от тогавашния министър на икономиката Лидия Шулева. Срещу Милев е образувано следствено дело, в резултат на което на ликвидатора бе наложена мярка „задържане под стража", а по-късно мярката е променена на домашен арест.

При новите обстоятелства, за които се информира главния прокурор, вече е изпратено писмо и до председателя на Държавната агенция Национална сигурност Петко Сертов за съдействие за проследяване на движението на финансовите средства и установяване на настоящото им местонахождение. Подобно писмо с искане за информация е изпратено от министър Петър Димитров и до управителя на БНБ Иван Искров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...