Цените на храните продължават да вървят нагоре. Така на практика се оказва, че българите започват да купуват храни по-скъпи от тези, които купуват европейците. Не всички стоки в Европа са по-евтини отколкото у нас, но има доста продукти от първа необходимост, които могат да се намерят на по-ниски цени.

По-евтино в Европа например се продава пилешкото месо, както и някои плодове и зеленчуци, захарта.

Статистиката отчита, че през последните седмици храните у нас продължават да поскъпват. По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата значително са се увеличили цените на основни храни като сиренето, кашкавала, ориза, каймата и краставиците. От Комисията отчитат също големи разлики в цените на продуктите у нас и в Европа:

„В момента цената на едро е 2.66 лв. на литър олио, докато моите данни са, че от Италия може да се внесе на 80 евроцента литъра, което прави разлика от един лев", съобщи Едуард Стойчев, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата. Не само в Италия обаче има по-евтини продукти. Подобно е положението и във Великобритания:

„Захарта в България в момента е на по-високи нива цената отколкото в Лондон - рафинирана бяла захар", призна Антонина Белопитова, Софийска стокова борса.

Една от причините храните у нас да са по-скъпи е липсата на добра складова база и логистика, което не позволява продуктите да бъдат съхранявани добре дълго време.

„ Едни от най-големите тържища изхвърлят от 190-200 тона зеленчуци и плодове на месец. Ами представете си този огромен брак как се отразява на цената на това, което е било продадено", коментира Едуард Стойчев.

Преди време цените на храните в Италия отбелязаха драстичен скок. Тогава италианците бойкотираха покупката на спагети в знак на недоволство от новите цени. Експерти коментират, че това не може да се случи при българските потребители, защото те не са единни.

Експертите очакват цените на храните да продължат да вървят нагоре в световен мащаб. Основната причина е, че страни с работещи икономики и голямо население като Индия и Китай внасят големи количества храни. Това увеличава търсенето и повишава стойността на храните.

Източник: бТВ