Изравнителните сметки за парно да бъдат проверени незабавно, поиска Гиньо Ганев

419
Изравнителните сметки за парно да бъдат проверени незабавно, поиска Гиньо Ганев

Комисията за проверка на изравнителните сметки се срещна с ръководството на "Топлофикация - София" АД. Това съобщиха от информационната служба на националния омбудсман, цитирани от БТА.

Липсата на информираност на гражданите за начина на формиране на изравнителните сметки за топлоенергия за отоплителния сезон 2006-2007 г. налага незабавна мащабна разяснителна кампания от страна на топлофикационните дружества, се посочва в съобщението. Зад тази позиция са се обединили представители на експертната група за проверка на изравнителните сметки и ръководството на "Топлофиакция".

В дискусията са участвали представители от Министерството на икономиката и енергетиката, ДКЕВР, Столичната община, Федерацията на потребителите, Българската национална асоциация на потребителите и на омбудсмана.

Участниците в дискусията са настояли за по-ясни и разбираеми сметки, което би намалило общественото напрежение и недоволство. За да бъде постигнато това, Гиньо Ганев ще препоръча регламентиран минимум от задължителна информация в сметките за топлоенергия, който да бъде представен по достъпен и ясен за гражданите начин.

Обсъдено е било да бъде дадена възможност потребителите в една сграда да имат правото сами да определят режима на отопление и циркулацията на топла вода в кооперацията. Срещата е част от първия етап на инициативата на омбудсмана за проверка на изравнителните сметки за топлоенергия, който ще завърши утре със среща с ръководството на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство, се посочва в съобщението.

След последната среща ще започне вторият етап на инспекцията, който предвижда конкретен анализ на нормативната уредба, както и анализиране и обобщаване на резултатите от проведените инициативи. С нормативните документи ще се занимава специално учредена експертна група, оглавявана от председателя на Българския енергиен форум Кирил Ерменков, се допълва в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg