Изтече крайният срок за подаване на обвързващи оферти за АЕЦ Белене

420
Изтече крайният срок за подаване на обвързващи оферти за АЕЦ Белене

В края на вчерашния работния ден изтече крайният срок за подаване на предварителни обвързващи оферти от кандидатите за стратегически инвеститор в проекта АЕЦ „Белене".

Profit.bg припомня, че двете компании Electrabel (Белгия) и RWE Power (Германия) бяха одобрени от НЕК ЕАД като предпочитани кандидати в процедурата "Покана за заявление на интерес за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ Белене".

В посочения срок двете дружества подадоха своите предварителни обвързващи оферти в НЕК. Предстои подробно разглеждане на офертите и преговорен процес с кандидатите.

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене” е приоритетен за българското правителство. 51% от собствеността е държавна, а изборът на стратегически инвеститор е за останалите 49%.

В началото на юни бе подписан договор между НЕК и БНП Париба за началото на дейностите по структуриране на финансирането на проекта АЕЦ „Белене". Както вече знаете, България получи положително становище на Европейската комисия, че нотифицираният по силата на Член 41-44 на Договора за Евратом инвестиционен проект за АЕЦ „Белене" изцяло съответства на принципите на Договора за Евратом.

Припомняме, че в положителното си решение ЕК коментира, че инициативата е принос за дългосрочната сигурност на доставянето на електроенергия за Европейския съюз, произведена при ниски емисии на парникови газове.

В становището на ЕК бе отбелязано, че избраната технология за строежа на АЕЦ „Белене" включва подобрена защита срещу външни опасности като например земетресения.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg