Изтеглят две партиди на фалшиво лекарство за кръвно от аптеките

758
Изтеглят две партиди на фалшиво лекарство за кръвно от аптеките

Изпълнителната агенция по лекарствата разпореди на представителството на фирма „Сервие" и търговците на едро да блокират и изтеглят от търговска мрежа две партиди на препарата за лечение на високо кръвно налягане „Тертензиф", съобщи БНР.

Разпореждането се отнася за „Тертензиф" с партидни номера 752995 и 5К9015.

Анализираната проба на таблетки „Тертензиф" с партиден номер 752995 не отговаря на изискванията за съдържание на активно вещество, средна маса на таблетките, степен на разтваряне. Установена е и разлика във вторичната опаковка и листовката за пациента.

Пробите от втората партида не отговарят по вторична опаковка и листовка за пациента.

В случая става въпрос за лекарствен продукт фалшификат.

До 48 часа „Сервие" трябва да блокира и изтегли лекарствата от двете партиди от търговците на едро с лекарства, аптечната мрежа и лечебните заведения.

Сервие трябва да изпрати в Изпълнителната агенция по лекарствата копия от протоколите за резултатите от изтеглянето, изтеглените обратно и изразходвани количества от лекарствата, както и стойността на наличните към момента количества в складовете.

Дружеството трябва да представи пред регулаторния орган и предложения за последващите мерки, свързани с продукта.

Изпълнителната агенция по лекарствата задължава производителя да изпраща в агенцията средни проби от три следващи поредни партиди от лекарствения продукт за контролен анализ.

Агенцията уведоми Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве и Регионалните центрове по здравеопазване в страната за осъществяване на контрол по изпълнение на заповедта.

Изпълнителната агенция по лекарствата предприема мерки за спиране на дейността на търговеца на едро, за отнемане на разрешението за търговия на едро, за отнемане правата на отговорния магистър-фармацевт, както и изготвя сигнал до главния прокурор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg