Изтича гратисният период за издаване на винетни стикери

1317
Изтича гратисният период за издаване на винетни стикери

Изтича гратисният период за издаване на винетни стикери, с които живеещите в столичния център, които попадат в "Синя" и "Зелена" зони, ще могат да паркират автомобилите си.

Според новите правила за паркиране - от 1 септември, живеещите на територията на "Синя" и "Зелена" зони в София, могат да паркират по постоянен адрес с винетни стикери. Срокът за издаване на винетни стикери, в който правоимащите могат да си подадат документите, беше удължен до 1 октомври от Столичната община, припомнят от Центъра за градска мобилност.

По време на гратисния период, живеещите в зоните имаха възможност да паркират по постоянен адрес без винетен стикер, а контролът се извършваше от служителите на ЦГМ по служебен път. Гратисният период изтича на 1 октомври и след тази дата живеещите в "Синя" и "Зелена" зона ще могат да паркират само с винетните стикери, залепени на стъклото на автомобила, информира БГНЕС.

В Център за градска мобилност до момента са подадени 5900 заявления за винетни стикери за паркиране по местоживеене. Издадените стикери са 4500. Документи се подават в бюрата на ЦГМ на ул. "Будапеща" 17 и на пл. "Възраждане" 1. В неделя те работят от 09:00 до 16:00 часа. Тъй като банковите клонове не работят в неделя, на 30 септември, ЦГМ осигурява работеща каса в бюрото на ул. "Будапеща" 17. Там ще могат да се получат издадените винетни стикери. Заявлението за издаване на винетен стикер може да се подаде и по електронен път чрез сайта на ЦГМ.

Столична община облекчи и процедурата по издаване на винетни стикери, като за подаването на заявлението са необходими само три документа. Това са копие от нотариален акт или договор за наем, регистрационен талон на автомобила и лична карта. Разшири се и обхватът на хората, които имат право на стикер. Освен собственици на имот вече наемателите, както и ползвателите на лизингови автомобили, живеещи в центъра, също да могат да кандидатстват за винетен стикер.

Новите правила за паркиране в София предизвикаха вълна от гражданско недоволство и редица протести. Граждани и различни организации се обявиха против цените за час паркинг – съответно 2 лева на час в "Синя" и 1 лев на час в "Зелена" зона, годишната винетна такса за "Синя зона" е 150 лева за една кола. Вече платеното паркиране в "Синя зона" е валидно и за съботните дни – от 8.00 до 14.00 часа. Друга промяна е, че платеното паркиране в тази зона е до 2 часа. Максимална продължителност на паркиран в "Зелена зона" е четири часа, а платеното паркиране важи в работни дни от 8.00 до 19.00 часа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg