Изтича срокът за свързване на касовите апарати с НАП

1871
Изтича срокът за свързване на касовите апарати с НАП

Наредба 18 - За регистирането и отчитането на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, която влиза в сила от утре, натоварва бизнеса и потребителите. Това твърдят представители на Сруженията за електронни комуникации, на независимите интернет доставчици, от Асоциациите на кабелните комуникационни оператори и на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, цитирани от БНР. Наредбата създава ограничения и нарушава равнопоставеността, свободната стопанска инициатива и конкуренцията, каза Невен Дилков от сдружението за електронни комуникации

Тази Наредба 18 задължава всеки бизнес в България, който има касов апарат да плаща за връзката до НАП и то по най-скъпия възможен начин в държавата - чрез мобилен оператор. Трите мобилни оператора са цитирани с техните имена в Наредбата и е оказано че връзката може да става само чрез мобилен оператор. Ние смятаме, че това е парадоксално и в противоречие с всички практики в целия Европейски съюз и със законите, и с Конституцията на България.

Според Дилков е възможно да се направи по-сигурна, по-надеждна и по-евтина връзка през интернет. "Новите касови апарати, които в момента се продават с вградената връзка през мобилна мрежа, са между 200 и 300 лева. Всеки един от техните собственици трябва да доплати тази сума, за да си купи нов касов апарат и да започне да плаща допълнително такса на мобилния оператор, която ние не знаем колко ще бъде."

От организацията са изпратили отворено писмо до заместник председателя на Европейската комисия и комисар по конкуренцията на Европейския съюз, до премиера Бойко Борисов, до Комисията за защита на конкуренцията и до Върховния административен съд.

285 000 фискални устройства вече подават автоматично информация за оборотите в сървърите на Националната агенция за приходите. Проверките на НАП за това дали касовите апарати на търговците имат дистанционна връзка ще започнат на 3 април. Всеки търговец, който до полунощ на 2 април е изградил дистанционна връзка на фискалното си устройство със сървърите на НАП, няма да бъде санкциониран, обясниха от Агенцията. По предварителни данни на НАП, около 300 000 са устройствата, за които изискването трябва да бъде изпълнено. Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Санкциите за неспазилите Закона могат да достигнат до 10 000 лева и запечатване на търговския обект. На глоба подлежи и всеки търговец, който след 2 април използва едновременно фискално устройство, свързано с НАП и такова от стария тип.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg