JASPERS подпомага кандидатстването с проекти пред ЕК в 16 области

976
JASPERS подпомага кандидатстването с проекти пред ЕК в 16 области

Инициативата за техническа помощ JASPERS започва дейността си в България с проекти в 16 области, за които е отделен бюджет от 1.576 милиона евро.

Това каза днес вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Матиас Колац-Анен при откриването на семинар за представянето на инициативата в България.

Седем от дейностите, в които ще работи JASPERS, са в областта на опазване на околната среда, шест са в сферата на транспорта, един проект е в областта на общинския транспорт (удължаване на софийското метро) и два са в областта на основни хоризонтални програми.

Сред проектите, които ще бъдат разработени с помощта на JASPERS, са изграждането на магистрала "Струма", модернизацията на железопътните линии София-Пловдив, София-Драгоман, София-Перник-Радомир, подобряването на навигацията по р. Дунав (Батин-Белене) и изграждането на интермодален терминал край Русе.

Набелязаните проекти в областта на околната среда са за управление на твърдите отпадъци в София, за изграждането на национален център за третиране на опасните отпадъци, закриване и рехабилитация на депото за твърди отпадъци в Русе и други.

Чрез инициативата JASPERS ще се ускори усвояването на средства от структурните и кохезионния фонд, посочи Колац-Анен. JASPERS ще подпомага кандидатстването с проекти в 7-те оперативни програми на ЕС за България като предоставя анализи, консултации, оценки и всякакъв вид подготвителна работа за изготвяне на документацията на проектите, обясни регионалният мениджър на JASPERS за Южна Европа Норберт Хан. Програмата е безплатна за новите страни-членки на ЕС и започва работа по покана на правителствата.

За България национален координатор на програмата е Министерството на финансите. Реалната европейска интеграция на България е най-важният приоритет на правителството, посочи заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски.

Инициативата JASPERS подпомага страните-членки да предават качествени проекти, които да бъдат одобрени по-бързо от ЕК, добави той. JASPERS се осъществява от експерти от комисията, ЕИБ и ЕБВР, като седалището на програмата е ЕИБ в Люксембург.

Регионални представителства са изградени в Букурещ, Виена и Варшава. Дейността по подготовката на проекти на звеното по JASPERS е ясно разграничена от дейностите, свързани с отпусканите от ЕИБ и ЕБВР заеми, уточниха представителите на инициативата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg