JASPERS в България и през 2008 г.

532
JASPERS в България и през 2008 г.

Секторите “Транспорт” и “Околна среда” ще продължат да бъдат подпомагани с безвъзмездна техническа помощ по JASPERS през 2008 г., предвижда одобреният План за действие на програмата в България през тази година.

Техническата помощ на JASPERS ще подпомогне работата на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” за утвърждаване от ЕК на апликационните форми по проектите: изграждане на автомагистралите „Струма” и „Марица” – (от км 5 до км 72), пътя Кърджали - Маказа, строителството на пътна връзка между магистрала „Хемус” и Софийския околовръстен път.

Национална компания „Железопътна инфраструктура” ще бъде подпомогната за получаване на одобрение на апликационните форми по проектите „Строителство на интермодален терминал в гр. София” и „Електрификация и реконструкция на ж. п. линията Свиленград-турската граница”. Общинската фирма „Метрополитен” ЕАД ще бъде консултирана при анализа „Разходи - ползи” и подготовката на апликационната форма за финансиране от Европейския фонд за регионално развитие на проекта „Разширяване на метрополитен „София” по ОП „Транспорт”. Това ще допринесе за своевременно одобрение на финансирането за строителство от страна на Европейската комисия.

В сектора „Околна среда” безвъзмездната техническа помощ ще подкрепи разработването на успешни заявления за кандидатстване с проекти. По Плана за действия на JASPERS през 2007 г. в процес на изпълнение са проектите: „Строителство на автомагистрала „Люлин”, „Подобряване на навигацията по р. Дунав в общите българо-румънски части на р. Дунав”, „Кърджали - Подкова”, „Строителство на пътна връзка между магистрала „Хемус” и Софийският околовръстен път”, изграждането на автомагистрала „Марица”, „Електрификация и реконструкция на ж. п. линията Свиленград-турската граница”. В сектор „Околна среда” се изпълняват проектите: „Закриване и рехабилитация на депото в гр. Русе”, „Управление на отпадъците в гр. София”, „Управление на отпадъците – Кочериново”, интегрираните водни проекти на Враца, Габрово и Сливен.

Инициативата JASPERS е инструмент за подготовка на големи инфраструктурни обекти в страните-членки на общността. Тя бе създадена в края на 2005 г. от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за подкрепа подготовката на приоритетни национални проекти, за които се предвижда финансиране от структурните и кохезионния фонд на ЕС. Споразумението за дейността на програмата у нас бе подписано през 2006 г. Техническата помощ по JASPERS е безвъзмездна.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...