К. Павлов: Кризата ще свърши в края на 2010 г.

1309
К. Павлов: Кризата ще свърши в края на 2010 г.

Краят на рецесията приближава, но извеждането на икономиката на траекторията на устойчив растеж ще бъде дълъг и болезнен процес, заяви Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

И през следващата година ръстът ще продължи да е отрицателен, каза още Павлов по време на конференцията за недвижими имоти BalREc, която се провежда днес в Кемпински хотел Зографски и на която Profit.bg е медиен партньор.

Технически кризата ще свърши в края на 2010 и 2011 година, докато устойчиво връщане към растеж ще наблюдаваме през 2012 година.

В момента кризата се проявява под две форми. Спад на цените на имотите и увеличаване на безработицата.

Налице към момента е стабилизиране на цените на жилищата, които през последната година са поевтинели с 28%, но през последните две тримесечия спадът се забавя.

Това обаче не означава, че през следващите едно, две или три тримесечия цените няма да продължат да се понижават.

Според Павлов индустрията ще излезе от кризата най-рано, като това може да се очаква през първото полугодие на 2010 г. Тъй като ще трябва да запълни запасите си, които в момента са на много ниски нива.

В средносрочен и дългосрочен план, страната ни ще трябва да развие нови източници на конкурентни предимства, защото ниската цена на труда, на която икономиката ни разчита в момента е с преходен характер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg