Кабил: Трябва да адаптираме аграрните си сектори към европейските принципи

374
Кабил: Трябва да адаптираме аграрните си сектори към европейските принципи

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил се срещна с министъра на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Дачиан Чиолош в МЗП, информират от ведомството.

Тази среща е една крачка за повишаване на интензивността на контактите между нашите министерства, които имат нелеката задача в най-кратък срок от време да адаптират аграрните си сектори към европейските принципи и механизми, посочи министър Кабил. От своя страна министър Чиолош подчерта, че в периода на предприсъединителния процес, както и след него, взаимоотношенията между България и Румъния са много интензивни.

Двамата министри обсъдиха подписването на така наречената „Декларация от Пловдив” между България, Румъния и Гърция, към която евентуално ще се присъедини Кипър. Декларацията за намерение за сътрудничество между Министерство на земеделието и продоволствието на България, Министерство на развитието на селските райони и прехраната на Гърция и Министерство на земеделието и развитието на селските райони на Румъния се очаква да бъде подписана в Атина, Гърция.

В документа е написано, че като се отчитат сходните географски условия и фактори за развитие на земеделието между тези държави, министрите се ангажират да обединят усилията си пред новите предизвикателства на Общата селскостопанска политика.

По отношение на Общата рибарска политика на ЕС двамата министри подчертаха, че водят много интензивни разговори и обмен на становища. След приемането на България и Румъния за членки на ЕС от 1 януари 2007 г. ЕС вече получи достъп до едно ново море – Черно море, припомни Нихат Кабил. Затова и ангажиментите и отговорността на двете страни вече е по-голяма.

Двамата министри информираха, че са се договорили за дебати на ниво изпълнителни агенции, като съгласуват позициите си, така че да имат общи становища пред ЕК. Квотата от 15 000 тона за улов на цаца в общностните води на този етап се достига едва на половина, съобщи Нихат Кабил, като страните считат, че е по-добре тя да бъде премахната изцяло.

Същевременно двамата министри се съгласиха, че е необходимо увеличаване на квотите за улов на калкан, като за целта да бъдат ангажирани научните институти, за да преценят обективно състоянието на рибните запаси и възможностите и обема на увеличението.

Двамата министри изразиха обща позиция за необходимостта от създаване на работна група в областта на земеделието, храните, тяхното качество и рибарството, която да дефинира общите политически, социални и икономически приоритети на страните в рамките на общностните политики, с отчитане на националните специфики.

Чиолош определи сътрудничеството между двете страни в областта на земеделието и рибарството като ефективно и практично.

Снимка: МЗП

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg