Кабинетът анализира първите си две години

868
Кабинетът анализира първите си две години

Запазването на данъците на сегашното ниво е една от основните цели на правителството за третата година от управлението му, пише в отчета на програмата на кабинета за първите две години от мандата му.

Сред основните цели попада и запазване на фискалната и финансовата стабилност на България, запазване на бюджетния дефицит до 3% от БВП, запазване стабилността на валутния борд и продължаване подготовката на България за членство в Еврозоната. Правителството си поставя за цел да изготви проект на национален План с мерки за реализация на ефективно опростяване на административните процедури с цел улесняване на потенциалните предприемачи да стартират бизнес. Планира се изготвяне и приемане на Закон за еврофондовете, както и развитие на електронни услуги за бенефициентите - въвеждане на електронно отчитане от страна на бенефициентите и възможност за проследяване текущото състояние на проектите.

Планира се приемане на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор, разработване на Закон за хидромелиорациите и извършване на промени в Закона за Селскостопанската академия, както и задълбочаване процеса на децентрализация на мрежата от професионални училища в системата на МЗХ след конституирането на новите общински съвети. МЗХ предвижда и либерализиране и раздържавяване на част от дейностите в областта на сортоизпитването, апробацията и семеконтрола, като контролната дейност се запази в структурата на министерството, както и стартиране на дейността по модернизиране на рибарските пристанища в Созопол, Балчик и Варна чрез Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство".

Здравното министерство се ангажира да промени механизма на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ и да разработи и въведе на ясни правила, регламентиращи формирането на цената и съставянето на позитивния лекарствен списък и обещава засилване контрола на дейностите с наркотични вещества за медицински цели.

От МОМН се ангажират да поддържат на Национална информационна система за младежта, както и до една година да бъдат приети Закон за младежта, нов Закон за науката и висшето образование, нов Закон за предучилищното и училищното образование, Национална програма за младежта (2011-2015 г.) и да се издаде Наредба за условията и реда за финансиране на младежки дейности. Образователното министерство обещава подкрепа за училищата за привличането на повече ученици от 1 и 2 клас за целодневно обучение, както и окончателно въвеждане на задължителна предучилищна подготовка за децата от 5 г. възраст до постъпване в І-ви клас.

Впреки че правителството се е постарало пространно да опише своите цели за следващата една година във всеки един сектор, повечето от тях звучат прекалено общо и неясно, което значително затруднява и проследяването на тяхното изпълнение.

"Сред най-големите ни постижения бяха върнатото политическо доверие към България от страна на международните институции, бързото строителство на автомагистралите и грижата за второстепенните пътища, които ще променят облика на страната ни, икономическата стабилност на държавата, борбата с организираната престъпност. Предприехме решителни стъпки за постигане на справедливо, открито, прозрачно и ефективно управление на европейските фондове. Към юни 2011 г. европейските плащания в България бяха почти 13%, договорихме почти половината от средствата (47% към 17.06.2011 г.). Целите ни са високи и надхвърлят хоризонта на парламентарния мандат. Резултатите от тяхното осъществяване няма как да дойдат веднага", пише още в отчета на кабинета.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg