Кабинетът одобри план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване у нас

1198
Кабинетът одобри план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване у нас

Правителството прие План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB – T) в България. То предоставя възможности за по-ефективно използване на радиочестотния спектър, подобряване на качеството на телевизионното предаване, реализиране на интерактивен режим на обем на информация, както и предлагане на набор от инфорамционни услуги.

Техническите параметри на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване осигуряват качествено приемане на телевизионния сигнал и от мобилни приемници (в движещи се превозни средства), което допълнително разширява зрителската аудитория. Приемането чрез наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване трябва да е конкуретноспособно на приемането от спътникови и кабелни мрежи по параметрите – цена, многопрограмност, атрактивност на програмите, по-добро качество и допълнителни услуги и мобилно приемане и портативно приемане в сгради.

За нуждите на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване в съответствие със Заключителните актове на Регионалната конференция по радиосъобщения (RRC-06) за планиране на наземно цифрово радиоразпръскване в регион 1 и 3, в радиочестотни ленти 174-230 MHz и 470-862 MHz се използват честоти в III, IV и V телевизионен обхват. За България е осигурен радиочестотен ресурс с възможност за изграждане на 10 мрежи с национално покритие, 34 мрежи с регионално покритие и 23 мрежи с местно покритие.

Документът създава условия за поетапна цифровизация от 2008 г. на наземното телевизионно радиоразпръскване и приключване на прехода до месец юни 2015 г., както и достигане пълно покритие на населението за приемане на цифрово излъчени телевизионни програми.

За осъществяване на прехода са предвидени и пакет от регулаторни мерки, изменения и допълнения на нормативната уредба, които да осигурят своевременно и безпроблемно въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване у нас. Съгласно действащото законодателство, фазите на прехода от наземно аналогово към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, предвидени в Плана, ще се осъществява от Комисията за регулиране на съобщенията и Съвета за електронни медии в определените срокове.

В България се разпространяват 203 телевизионни програми. Три телевизионни програми – Канал 1 на БНТ, БиТиВи и Нова телевизия, са лицензирани за територията на цялата страна. 169 телевизионни програми се излъчват от търговски оператори, а 17 телевизионни програми – от обществени оператори. Операторите с временни индивидуални лицензии за наземно радиоразпръскване на телевизионни сигнали са 42 по данни на Съвета за електронни медии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg