Кабинетът "Станишев" даден на прокурор

878
Кабинетът

Копие от доклада за работата на правителството на Сергей Станишев през последната година от мандата му ще бъде изпратено до главния прокурор.

Това приеха депутатите със 114 гласа "за", 42 - "против", след като дебатираха по документа на днешното и вчерашното пленарно заседание.

До главния прокурор ще бъде изпратена и препоръка прокуратурата да провери законосъобразността и целесъобразността на посочените в 120-страничния документ извършените разходи, назначения и сделки.

Депутатите искат прокуратурата да провери дали не е нарушен обществения интерес и да информира Народното събрание дали са предприети действия и ако да, какви са те.

Според възраженията на народните представители от КБ и ДПС, това означава репресия за политики, а не за злоупотреби.

Периодът от 2005 до 2008 г. ще бъде пример за благоразумна фискална политика и за години напред, заяви бившият министър на финансите Пламен Орешарски по време на дебатите по доклада. В статистиката от 2005 до 2008 г. ще остане, че сме реализирали неизменно излишъци на касова основа от 3 и над 3% от БВП и тогава на този фон днешните политически дебати за разходи ще останат неразбираеми за всички изучаващи икономическата и финансова история на страната, посочи Орешарски.

„Старото правителство се е държало отговорно от гледна точка на наследството, защото можехме да приключваме бюджета на нула", заяви Орешарски. Ще припомним, че тогава излишъкът в бюджета бе 2 млрд. лв., и то след като парламентът разреши допълнителни харчове за 1.2 млрд. лв

Той посочи, че за 2009 г. фискалният резултат към средата на годината е бил излишък от 180 милиона лева, а за юли - дефицит от 360 милиона. Който и резултат да вземете, ще установите, че това е между най-добрите резултати на 27-те страни членки, отбеляза Орешарски.

В отговор председателят на временната комисия Стоян Мавродиев (ГЕРБ) посочи, че методологията на предишното правителство за изчисляване на излишъка не отговаря на европейската. Вие го изчислявате на база на касова основа, а Евростат използва начислената основа, така по Евростат излишъкът ви е 1.8 на сто, а вие го изчислявате 3 на сто, отбеляза той.

Мавродиев каза, че част от разходите за 2008 г. са похарчени "под черта" и тези пари не са отчетени в бюджета. Той даде пример как тези средства са били похарчени - с 500 млн. лева е трябвало да бъде увеличен капиталът на Българския енергиен холдинг, за Национална компания "Железопътна инфраструктура" - 100 млн. лева, за различни общини - 155 млн. лв., за нанотехнологичен център - 100 млн. лева. По думите на депутата от ГЕРБ тези разходи нямат антикризисен ефект.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

МВФ
# 0
12:04 | 23 April 2010
"Вие го изчислявате на база на касова основакасова основа" ..., не е ли такава методологията, на която се изчислява от МВФ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg